Modificările făcute la Codul Rutier vizează și cazurile în care permisul de conducere poate fi reținut de polițiștii rutieri. Toți șoferii din România trebuie să cunoască consecințele dacă nu vor respecta ordinele oamenilor legii.
Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost modificată prin Hotărârea nr. 130/2023. Toți șoferii trebuie să știe care sunt noile reglementări privind modul în care permisul de conducere poate fi reținut de polițiștii rutieri.
Ce riscă șoferii
Una dintre noile prevederi presupune ca un conducător poate să rămână fără carnetul auto dacă refuză să fie testat pentru a stabili valoarea concentrației de alcool pur în aerul expirat sau prezența în organism a unor substanțe interzise.
Polițiștii poate dispune retragerea carnetului auto până la ora 8.00 a zilei următoare doar în cazul șoferilor care prezintă semne că au consumat alcool sau droguri și refuză să fie testați. Este important de precizat că permisul de conducere nu poate fi reținut mai puțin de 12 ore. Șoferul va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, dar fără drept de circulație.
Ce informații vor fi trecute pe dispoziția de retragere
Noile reglementări fac, în cea mai mare parte, referire la definirea acțiunii de de retragere a carnetului auto. Regulamentul prevede că acest demers este o „măsură de reținere a carnetului de șofer, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie, dispusă de poliția rutieră. Titularului permisului i se va înmâna de către polițistul rutier dispoziția de retragere”.
Pe acest act vor fi trecute data, ora și locul unde a fost încheiată, dar și datele polițiștului rutier. Datele personale ale șoferului, precum numele, prenumele, CNP-ul, domiciliul/ reședința, numărul și seria cărții de identitate, vor fi trecute și ele pe dispoziția de retragere. Pe același act vor fi precizate și perioada retragerii și motivul dispoziției.
Este important de precizat că unii șoferi vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere. Aceasta este eliberată cu dreptul de circulație pentru 15 zile doar în situațiile în care un conducător auto nu a respectat prioritatea de trecere, depășirea sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor. În plus, o nouă prevedere presupune că și polițiștii de frontieră vor putea face verificări în evidența permiselor de conducere retrase, potrivit Avocatnet.ro.