Şoferii fac înţelegeri la tamponare

Şoferii fac înţelegeri la tamponare

SOLUŢIE. Constatarea amiabilă de accident va intra în vigoare la 1 iulie, iar problema ciocnirilor va fi rezolvată cu un formular.

Noua procedură prin care şoferii vor scăpa de agenţii de poliţie în cazul accidentelor uşoare şi de cozile în faţa birourilor de poliţie va fi instituită, începând de la 1 iulie, de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).   Constatarea amiabilă de accident se va face în baza unui formular, în care părţile implicate trebuie să descrie modul în care s-a produs incidentul, datele personale ale şoferilor, datele automobilelor implicate, precum şi numele companiilor la care şi-au asigurat maşina. Pentru rezolvarea reparaţiilor, conducătorii auto trebuie să trimită „convenţia” asigurătorului RCA cu care a semnat o poliţă. „O alternativă la procedura actuală”

CSA anunţă că, de la 1 iulie, această constatare devine o alternativă la procedura actuală în care accidentul era constatat de agenţii de poliţie. Mai mult, tamponările care intră în categoria rezolvării fără drumuri la „Accidente uşoare” sunt cele survenite pe teritoriul ţării, în care există doar pagube materiale şi în care sunt implicate două autovehicule. În cazul în care şoferii nu ajung la o înţelegere, pot trece în formular numele martorilor, urmând ca specialiştii firmelor de asigurări să stabilească vinovatul.

Conducătorii auto trebuie să depună acest formular în 24 de ore de la producerea accidentului pentru a obţine de la firma de asigurări un document de reintroducere în circulaţie a maşinii. Cei care au înaintat formularul de constatare amiabilă nu mai au obligaţia de a se prezenta la poliţie în vederea redactării documentelor de constatare. Fără amenzi şi penalizări Prin constatarea amiabilă, contravenţiile care ar fi fost pedepsite cu suspendarea carnetului de conducere pot fi evitate dacă şoferii cad de acord să nu cheme poliţia. Astfel, pentru neacordarea de prioritate sau pentru nerespectarea distanţei regulamentare, şoferii pot scăpa de amenzi, penalizări la puncte sau de reţinerea carnetului. Mai mult, şi consumul de alcool poate fi trecut cu vederea dacă „vinovaţii” aleg formularul de „prietenie”. Potrivit reprezentanţilor CSA, cei care scapă nepedepsiţi pentru încălcarea legii vor plăti în anul următor mai mult pentru asigurarea auto.

Ne puteți urmări și pe Google News

PROCEDURI Teamă din cauza fraudelor Societăţile de asigurare care practică asi - gurări obligatorii de răspundere ci vilă auto au semnat, pe 9 aprilie, acest protocol de colaborare privind constatarea amiabilă de accident. Reprezentanţii lor au susţinut însă că această decizie va înmulţi numărul fraudelor printre şoferii care îşi vor maşinile reparate prin provocarea unui accident uşor de circulaţie. Formularul prin care şoferii decid rezolvarea reparaţiilor direct la service-urile auto sunt distribuite de companiile autorizate să încheie poliţe de asigurări pentru vehicule.