Astfel, PSD a fost votat în măsură mai mare decât PNL de către alegătorii cu studii superioare. La precedentele alegeri, PSD obținuse în special votul alegătorilor din mediul rural și pe al celor care au, cel mult, studii medii. Lucrurile s-au schimbat, însă, la scrutinul de duminică – jumătate din votanții de la oraș au pus ștampila pe listele social-democraților.

"Anumite tendințe se păstrează, dar de data asta vedem că alegătorii PSD sunt la fel de bine prezenți și în urban. (…) Alegătorii PSD, într-o proporție de 23,24 la sută, sunt cu studii superioare. Alegătorii PSD vin și din rândul tinerilor”, a arătat sociologul Dan Jurcan.
"Ciudat, din punctul nostru de vedere – eram obișnuiți să vedem un profil diferit al alegătorului PNL față de PSD. Acum vedem foarte clar că există într-o măsură destul de mare o oarecare suprapunere pe aproape toate dimensiunile”, a declarat Dan Jurcan la Digi24 şi citat de activenews.

Partidul condus de Liviu Dragnea e pe primul loc în privința votului românilor care au un loc de muncă. Diferența față de PNL e de zece procente și dublu față de USR.

"Mai vedem ceva din această analiză. Ne-am tot întrebat să vedem unde s-au dus cele 10 procente ale PNL, pentru că PNL avea la locale 30 la sută pe votul politic, acum are 21 la sută. Și am văzut că cei care au votat PNL la alegerile locale, din cele 10 procente s-au dus aproximativ trei procente către PSD. S-au regăsit în acel discurs care se adresează mediului de afaceri și nu numai”, a explicat sociologul.