Sociologii, despre Carmen Iohannis. Dacă Prima Doamnă se va implica în politică, va avea de pierdut

Sociologii, despre Carmen Iohannis. Dacă Prima Doamnă se va implica în politică, va avea de pierdut

Soția președintelui Klaus Iohannis se bucură de o imagine foarte bună în rândul românilor, relevă un sondaj INSCOP. Paradoxal, dacă se va implica mai mult în viața politică, va avea de pierdut

Spre deosebire de soțiile pre ședinților precedenți, Carmen Iohannis a fost mult mai prezentă în public, și a atras atenția presei. Fie că este vorba despre ținutele sale sau de faptul că l-a însoțit pe Klaus Iohannis în mai toate deplasările din străinătate, soția președintelui, Carmen, a atras atenția opiniei publice. Un sondaj de opinie, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul”, relevă un lucru surprinzător: popularitatea lui Carmen Iohannis o depășește pe cea a soțului său, președintele României, Klaus Iohannis.

Aprecieri pozitive

Astfel, 68% dintre români au o părere „foarte bună” și „bună” despre Carmen iohannis. Ea este, astfel, mai populară decât soțul său, în condițiile în care șeful statului are o cotă de încredere de 65%. În plus, 58% dintre români cred că soția președintelui Klaus Iohannis trebuie să-și asume un rol mult mai vizibil în societatea românească și 52% din cei chestionați cred că ar trebui să se ocupe de acte de caritate, inițiative culturale și educaționale.

Este primul sondaj de opinie care a măsurat percepția opiniei publice față de soția șefului statului, iar cifrele merită o analiză atentă. Cum se explică, deci, această cotă ridicată de popularitate? Sociologii con sultați de „Evenimentul zilei” au găsit câteva posibile explicații ale acestui fenomen. Un rol important îl are imaginea de oameni simpli, modești, pe care Carmen și Klaus Iohannis o au în percepția publică. Dar acesta este doar un aspect.

FOTO:  Barbu Mateescu 

Barbu Mateescu consideră că încrederea de care se bucură Carmen Iohannis se explică prin faptul că nu este un personaj politic asociat cu politica, în aceeași măsură ca președintele României. „Implicit, nici nu stârnește emoții negative în aceeași măsură ca cei din spațiul politic”, a precizat Mateescu, sociolog la Centrul de Analiză a Informațiilor și Evaluare a Tendințelor (CAIET).

Există însă pericolul ca acest capital pozitiv de imagine de care se bucură carmen Iohannis să se risipească destul de repede, din cauza unor percepții conservatoare ale opiniei publice. „Agresivitatea verbală și dorința de a atrage atenția cu orice preț sunt penalizate de opinia publică. De asemenea, cu cât o femeie deține mai multă putere politică în mod evident, cu atât riscă mai mult să atragă oprobriu”, atrage atenția Mateescu. Cu alte cuvinte, dacă va încerca să se implice mai mult în viața politică, soția președintelui va avea de pierdut. „În genere instituția Primei Doamne e asociată, în țările care există, cu subiecte sociale și umanitare”, a punctat Mateescu.

Mateescu a comentat și faptul că românii și-au schimbat percepția față de Prima Doamnă, având în vedere imaginea Elenei Ceaușescu. El consideră că Mona Muscă a avut un rol foarte important în acest proces. „Mona Muscă avea o cotă imensă de popularitate la momentul când s-a retras din politică”, a spus Mateescu.

FOTO: Darie Cristea

Darie Cristea, sociolog INSCOP, crede că preșe dintele Iohannis poate avea de câștigat de pe urma imaginii soției sale. „În mod evident, pre ședintele care are o soție populară e ajutat, ei sunt prezentați drept un cuplu prezidențial”, consideră Cristea.

Opinia cititorului. Oare chiar așteptăm cu nerăbdare un Cabinet 2?!

Încet, dar tenace, se mun cește la eșafodajul transformării catedrei de la Sibiu a doamnei profesoare Iohannis în biroul Primei Doamne a României. Succesul înregistrat de Carmen Iohannis pe conturile de socializare induce optimista concluzie că, în pofida spiritului nostru etern cârcotaș, ne dorim alături de președinte o Primă Doamnă aptă să devină un brand al spațiului nostru carpato- dunăreano-pontic. În plus, prezența activă a acesteia ar urma să aducă imaginii instituției prezidențiale o aură pozitivă. Click AICI

Un rol mai vizibil în societate

Sondajul INSCOP, realizat în perioada 23-30 aprilie, arată că procentele de popularitate ale lui Carmen Iohannis sunt peste cele ale președintelui României, 68% dintre români având o părere „bună” și „foarte bună” despre aceasta. Cota de încredere în Klaus Iohannis este de 65%, arăta tot INSCOP, acum câteva zile. Circa 25% nu au o părere „nici bună, nici proastă” despre Carmen Iohannis și doar 1,6% au o opinie „proastă” și „foarte proastă”. 58% dintre români cred că soția președintelui Klaus Iohannis trebuie să-și asume un rol mult mai vizibil în societatea românească. Doar 23,2% apreciază că nu ar fi bine ca soția președintelui să își asume un rol mai vizibil, iar 19,5% nu știu ce să răspundă. Sondajul arată că 52% din cei chestionați cred că soția șefului statului ar trebui să se ocupe de acte de caritate, inițiative culturale, educaționale. Circa 22% apreciază că ea nu ar trebui să facă nimic și să rămână retrasă din viața publică.

Prima Doamnă în SUA - de la activist social, la suporter politic

În Statele Unite, Prima Doamnă este, de obicei, un activist social, implicat în campanii de binefacere sau de sprijinire a unor categorii defavorizate. Potrivit site-ului Casei Albe, Michelle Obama este, în prezent, prinsă în patru activități civice, printre care „Let Girls Learn” („Lăsați fetele să învețe”), care ar urma să ajute fetele din lumea întreagă să meargă la școală și să-și finalizeze studiile.

Termenul de „Prima Doamnă” a fost folosit în SUA abia în 1849, la înmormântarea lui Dolley Madison, soția președintelui James Madison. Teoretic, Prima Doamnă nu are nici o misiune oficială. În realitate, presa remarcă rolul politic tot mai important jucat de acestea.

FOTO : Michelle Obama si Barack Obama

Grădinar autodidact

La Casa Albă există un oficiu al Primei Doamne, unde sunt angajate circa 20 de persoane. Printre cei subordonați se află designerul aranjamentelor florale sau secretara pe probleme sociale.

În februarie 2015, presa americană a relatat că Michelle Obama este cea care a redecorat o parte a încăperilor Casei Albe și a lăudat rezultatul final. Soția actualului președinte se ocupă și de grădina de legume a Casei Albe. Grădină are o suprafață de doar 100 de metri pătrați, dar aici se cultivă 55 de specii de plante, printre care ardei iuți, spanac sau coriandru. Această inițiativă a avut consecințe politice, fiind folosită ca un argument în schimbarea meniului din școli, astfel încât elevii să primească mai multe vegetale și fructe.

Rampă spre politică

Rolul de Primă Doamnă pare a deveni o trambulină pentru o carieră politică. Soția lui Bill Clinton, Hillary, a fost senator de New York și secretar de stat, după ce soțul ei a părăsit Casa Albă. Hillary Clinton și-a anunțat recent intenția de a candida la președinția SUA. Presa din Statele Unite a scris că și Michelle Obama ar putea intra în politică. De altfel, ea a fost puternic implicată în campania electorală a soțului ei, în 2008 și 2012. New York Times a dedicat un întreg articol efectelor politice ale îmbrățișărilor oferite de Michelle Obama în campania din 2012. (Mircea Marian)