Societatea Timişoara şi-a decernat ultimele premii

Societatea Timişoara şi-a decernat ultimele premii

Reprezentanţii Societăţii Timişoara au anunţat ieri că nu vor mai acorda premiile anuale care recompensau activiştii cei mai prolifici în lupta cu structurile (neo)comuniste ori îi sancţionau pe cei care continuau să susţină vechiul sistem.

"Am hotărât ca premiile Societăţii Timişoara pe anul 2010 să fie ultimele pe care le mai acordăm în mod constant. Această hotărâre este firească la 21 de ani de la Revoluţie. Suntem într-un moment în care lucrurile sunt destul de difuze şi confuze astfel că nu mai poţi să tragi o linie şi să diferenţiezi «Speranţa» pe care o avem de «Secera şi Ciocanul»", a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişora.

Dezamăgire

Mihalcea a mai spus că renunţarea la premiile anuale vine pe fondul unei mari dezamăgiri. "De exemplu, plângerea PSD împotriva legii lustraţiei a fost semnată de 80 de parlamentari care, cu toţii, ar trebui să primească «Secera şi Ciocanul»", a mai spus Florian Mihalcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acelaşi motiv, repre zentanţii Societăţii Timişoara au decis să nu mai acorde anul acesta premiul "Secera şi Ciocanul" deoarece ar fi fost mult prea mulţi cei care îl meritau.

Astfel, premiul este acordat "pentru efortul deosebit depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor neocomuniste în România". Pe lista celor cărora le-a fost decernată "Secera şi Ciocanul" s-au aflat Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, Ghe orghe Onişoru şi Bogdan Olteanu.

Trei premii

În acest an, Societatea Timişoara a acordat trei premii. Premiul "Speranţa" i-a fost acordat actorului Ion Caramitru pentru "atitudinea tranşantă pe care a avut-o întotdeauna şi pentru poziţia sa consecventă din ultimii 21 de ani". Premiul "Ion Monoran" a fost adjudecat de Ioana Voicu-Arnăuţoiu, fiica familiei de lutptători anticomunişti împuşcaţi în munţi, pentru că s-a implicat foarte mult în societatea civilă românească. Iar premiul "Alexandra Indrieş", oferit de ziarul "Timişoara" pentru "contribuţia, prin intermediului cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România", a fost acordat EVZ.

Premiile vor fi înmânate în cadrul unei gale festive pe 11 martie. Societatea Timişoara, înfiinţată în ianuarie 1990, funcţionează pe baza Proclamaţiei de la Timişoara, propusă de George Şerban, al cărei Punct 8 cuprinde o propunere de lustraţie.