Socialiștii s-au răzbunat pe Franco după moarte

Socialiștii s-au răzbunat pe Franco după moarte

„Procesul exhumării lui Francisco Franco a început”, a anunțat guvernul socialist al premierului Pedro Sanchez.

Rămășițele pământești ale celui care a învins în sângerosul război civil din 1936-1939 și care a condus Spania cu o mână de fier, până la moartea sa, în 1975, au fost scoase din mausoleul de lux pentru a ajunge într-un cimitir comun.

„Procesul exhumării lui Francisco Franco a început”, a anunțat ieri serviciul de presă al șefului guvernului socialist de la Madrid, Pedro Sanchez.

Operațiunea, cu o puternică valoare de simbol, a debutat dimineața, în prezența a 20 de membri ai familiei lui Franco și unor autorități politice și religioase, scrie Euronews.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămășițele fostului dictator au fost transferate din mausoleul „Valle de los Caidos” (care ar putea fi tradus ca „Valea celor căzuți”) în cimitirul Mingorrubio, situat în cartierul Pardo din Madrid.

Din mausoleu, la cimitir, cu elicopterul

Mormântul de marmură al lui Franco a fost făcut în 1975, în centrul grandiosului mausoleu din munții Sierra de Guadarrama, la aproximativ 55 km nord-vest de Madrid, dominat de o uriașă cruce de 150 de metri înălțime.

Experții au estimat că vor avea nevoie de peste o oră pentru a proceda la exhumarea la care au participat 20 de persoane în total, între care doi medici legiști.

Chiar dacă sicriul din lemn s-a degradat puternic, corpul neînsuflețit al generalului Franco a fost îmbălsămat și plasat într-un container de zinc.

O ceremonie religioasă a avut loc în prezența strănepotului lui Franco, Louis de Bourbon, văr îndepărtat al regelui Spaniei, și a nepotului cel mai implicat în acest transfer, Cristobal Martinez Bordiu, ministrului Justiției, Dolores Delgado, și a parohului abației benedictine care se află la „Valle de los Caidos”, Santiago Cantera.

S-a luat decizia ca rămășițele lui Franco să fie transportate la cimitirul din Pardo cu elicopterul. Un elicopter trimis de regele Spaniei.

Viva Espana! Ne-a ferit de comunism

Descendenții lui Franco au strigat „Viva Espana”, după ce au purtat sicriul cu rămășițele strămoșului pe umeri.Aproximativ 200 de nostalgici i-au așteptat, în ciuda interdicției oricărei manifestații de către autorități.

„Franco nu va muri niciodată”, se auzea din mulțume. Sau: „A salvat biserica și ne-a ținut la adăpost de comunism”.

Premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui „Caudillo” o prioritate de când a venit la putere, în iunie 2018 pentru ca acest mausoleu, care nu are echivalent în alte ţări din Europa de est care au fost conduse de dictatori, să nu mai fie un "loc de apologie" al franchismului.

63.000 de euro a costat exhumarea, nota presa spaniolă. Firma specializată, Mármoles y Granitos Hermanos Vergudo Jiménez, a primit și amenințări.

Comuniștii: „o mumie” scoasă înaintea alegerilor

Promisă pentru vara lui 2018, exhumarea „mumiei”, cum ironiza liderul stângii radicale Podemos, Pablo Iglesias, a fost întârziată cu un an în urma recursurilor în justiție succesive făcute de descendenții lui Franco, care doreau ca el să fie înhumat în catedrala Almudena, în plin centrul Madridului.

La mai puțin de trei săptămâni de alegerile parlamentare din 10 noiembrie, criticii lui Sanchez, de dreapta și de stânga, îl acuză că s-a folosit ca argument electoral de exhumarea lui Franco, după ce o săptămână de manifestații separatiste violente în Catalonia l-au pus în dificultate pe șeful guvernului.

Dreapta denunță o profanare

Guvernul lui Sanchez a acționat pe baza unui vot din 2017 al Parlamentului care ceruse exhumarea lui Franco, dar a rămas literă moartă din cauza opoziției guvernului conservator al lui Mariano Rajoy.

După adoptarea, în 2007, sub impulsul socialistului Jose Luis Zapatero, a unei „Legi a memoriei istorice”, dreapta nu a încetat să acuze stânga că „vrea să redeschidă răni din trecut care sunt departe să se fi închis”.

Rajoy, aflat la putere din 2011 în 2018, se felicita public că nu a cheltuit un euro pentru a aplica această lege care stipulează retragerea vestigiilor dictaturii lui Franco, identificarea zecilor de mii de corpuri aruncate în gropile comune și reabilitarea memoriei republicanilor învinși în războiul civil și condamnați sub Franco.

Extrema dreaptă, Vox, a calificat exhumarea lui Franco drept „profanare”. "Ce se va întâmpla în continuare ? Parohiile districtului vor arde ca în 1936 (la începutul războiului civil)?", s-a indignat președintele de dreapta al Comunității Madrid, Isabel Diaz Ayuso.

"Astăzi este o zi în care democrația spaniolă va deveni o democrație (sic!) mai perfectă", a declarat ieri, satisfăcut, Zapatero