ȘOCANTA ROMÂNIE. Afaceri ILEGALE cu bloggerițe GRAVIDE. Ce le-a trecut prin cap unor INFRACTORI

ȘOCANTA ROMÂNIE. Afaceri ILEGALE cu bloggerițe GRAVIDE. Ce le-a trecut prin cap unor INFRACTORI

Descoperire șocantă a polițiștilor români: o rețea de infractori făcea afaceri cu femei gravide pe care le foloseau ca și bloggerițe sau redactori „independenți” la diferite site-uri. La capătul unei anchete a ofițerilor de la IPJ Prahova și a DOS s-a descoperit că un grup de femei și bărbați au racolat femei însărcinate cărora le-au făcut contracte de drepturi de autor pentru a le încasa indemnizația de creștere a copilului.

Descoperire șocantă a polițiștilor români: o grupare de infractori din județul Prahova angaja gravide pe post de bloggerițe sau redactori la diferite site-uri pentru a le putea încasa indemnizația de maternitate. Anchetatorii au reușit să stopeze fenomenul care a început să ia amploare, din anul 2016, înainte ca „patronii” să încaseze sumele de bani de care ar fi beneficiat mămicile.

Miercuri, 94 de polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Prahova au efectuat, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, și a jandarmilor din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploiești, 22 de percheziții în municipiul București și județul Prahova. Descinderile au vizat domiciliile „patronilor” și a gravidelor racolate de aceștia, dar și sediile declarate ale firmelor la care erau „angajate” femeile însărcinate. Din cercetările oamenilor legii reiese că, în perioada 2016 – 2017, cei zece suspecți ar fi falsificat contracte privind drepturi de autor în scopul obținerii în mod nelegal a indemnizației de creștere a copilului. Au fost aduse la audieri, la sediul IPJ Prahova, 19 persoane, dintre care nouă femei gravide sau care abia au născut, cercetate pentru tentativă de înșelăciune, falsuri în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Evenimentul zilei, că tinerele gravide erau racolate din medii sociale precare care, din cauza sărăciei, acceptau să le facă jocul infractorilor. Afacerea pusă la cale anul trecut urma să le aducă infractorilor circa 600.000 de lei.

Pentru a crea o aparență de legalitate, unii dintre membri grupării au plătit o parte din asigurările sociale și au trimis dovada la ANAF și la Agenția Județeană de Ocupare a Forțelor de Muncă  (AJOFM). Din declarațiile depuse reișea că femeile gravide lucrau cu contracte de drepturi de autor sau prestări servicii ca blogger, redactor sau colaborator la diferite site-uri care, în realitate, nu existau.

Salariu „umflat”, indemnizație pe măsură

Planul infractorilor era ca, pe baza reglementărilor legale în domeniu care conferă drepturi mamelor aflate în concediu post-natal, să încasesze sume mari de bani. Ca să poată încasa o sumă consistentă, în perioada celor doi ani de concediu maternal, femeile gravide erau trecute cu salarii ce ajungeau la aproape 3.300 de lei pe lună. Un calcul estimativ arată că de pe urma fiecărei gravide s-ar fi încasat circa 2.800 de lei, reprezentând 85 la sută din „salariu”. Asta înseamnă că, de pe urma celor nouă femei însărcinate, gruparea putea încasa circa 25.000 de lei lunar.