Mare atenție, părinți! Jocurile video pot ucide copiii

Mare atenție, părinți! Jocurile video pot ucide copiii

Un adolescent de 12 ani din Egipt a făcut infarct și a murit după ce s-a jucat mai multe ore un joc video pe telefon, popular în mai multe țări, inclusiv România.

Băiatul de 12 ani, din Egipt, obișnuia să petreacă multe ore conectat în jocuri video pe telefon. Era pasionat de PUBG, un joc on-line, extrem de popular printre tineri, inclusiv în România. Ultima oară, activitatea de gaming prelungit i-a fost fatală copilului. Părinții băiatului spun că l-au găsit inconștient în camera sa cu jocul rulând pe telefon.

Alertați, au chemat ambulanța și copilul a fost transporat de urgență la spital, scrie antena3.ro.

În urma investigațiilor făcute, medicii au declarat că adolescentul suferise un infarct și ar fi decedat înainte să ajungă la spital.

Băiatul era și supraponderal, iar infarctul s-ar fi produs din cauza creșterii accelerate a tensiunii arteriale, spun reprezentanții Departamentului de Urgenţă al Direcţiei de Sănătate din spitalul Al-Salam din Port Said, Egipt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei locale egiptene, după acest tragic incident, Centrul Al-Azhar a emis un avertisment cu privire la riscurile și dependențele la care sunt expuși copiii.

Specialiștii spun că, deși par accesibile și şsor de folosit, jocurile video integrează metode psihologice complexe de manipulare pentru a încuraja dependența, violența și nevoia de validare, explorând mai ales, partea competitivă.

În paralel, autoritățile fac apel la părinți și profesori să conștientizeze riscurile și să monotorizeze cu atenție activitățile online a copiilor pentru a evita asemenea incidente.

În cazul adolescentului decedat procurorii egipteni au deschis o anchetă.

Dependența de jocuri video este o boală psihică

Începând cu 2018, Organizația Mondială a Sănătății a inclus dependența de jocurile video pe lista bolilor psihice. În multe state există clinici speciale pentru tratarea acestei dependențe, din păcate la noi încă nu am auzit să se facă demersuri în acest sens, deși un număr tot mai mare de părinți își duc copiii la secțiile de psihiatrie ale spitalelor, pentru a primi ajutor urgent.

Cât de mulți copii din România petrec foarte mult timp în jocuri video pe telefon, tabletă, play station sau calculator? Nu există date clare, însă se pare că în fiecare zi ajung la psiholog sau la psihiatru din cauza dependenței de jocurile video doi copii din România. Conform unui studiu realizat de Unicef în 2013 adolescenții români petrec în medie șapte ore pe zi în fața unui ecran. Dacă la școală stau șase ore, iar nouă ore le dorm și mănâncă, rezultă că nu le mai rămân decât două ore pe zi să socializeze, să facă sport, să citească, să trăiască, practic.