Șoc în Orientul Mijlociu: Eminența cenușie a Iranului, asasinată! Era la butoanele faimosului program nuclear

Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear al Iranului și un pion cheie în lansarea bombei atomice, a fost asasinat vineri, la Teheran. Eliminarea sa aduce în atenție ipoteze plauzibile legate de țările care ar fi fost interesate să scape de el.

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri, în urma unui atac terorist, anunță Times of Israel, care citează un comunicat al Ministerului iranian al Apărării. Fakhrizadeh a murit la spital după un atentat comis la Absard, în regiunea Damavand. Potrivit presei iraniene, mașina în care acesta se afla a fost atacată, iar asupra autovehicului au fost trase focuri de armă.  Informația a fost confirmată și de IRNA, agenția oficială de presă din Iran, care denunță ”un atac terorist”.

"Act de teroare de stat"

Ministrul de Externe, Javad Zarif, a condamnat actul criminal, declarându-l "un act de teroare de stat". „Teroriștii au ucis astăzi un eminent om de știință iranian. Această lașitate, care dă indicii serioase despre rolul Israelului, arată o disperată ațâțare la război a făptașilor”, a scris acesta pe Twitter. Demnitarul a făcut un apel  la comunitatea internațională să condamne acest act criminal, numindu-l pe Fakhrizadeh "martir".

Imediat după anunțul oficial, mai mulți demnitari iranieni au acuzat Israelul că ar fi organizat asasinatul și au promis răzbunare. Până în acest moment niciun oficial israelian nu a comentat pe acest subiect. Pentagonul a declinat, de asemenea, orice comentariu, potrivit Reuters.

Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) a declarat că Iranul va răzbuna asasinarea omului de știință. „Asasinarea cercetătorilor din domeniul nuclear este cea mai evidentă violare a hegemoniei globale, cu scopul de a împiedca accesul nostru la științele moderne”, a declarat generalul maior Hossein Salami.

Eliminarea lui Fakharizadeh constituie o lovitură crâncenă pentru serviciile secrete și de informații ale Iranului, care erau însărcinate să-i asigure protecția, anunță corespondentul BBC Persian Jiyar Gol. Există, însă, voci în Iran care pun asasinatul pe seama forțelor de securitate iraniene care colaborează cu serviciile de informații din Israel și ale țărilor occidentale.

Ce interese are Israelul?

”În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, arată comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.

Israelul este suspectat că are un program secret, început în urmă cu un deceniu, de asasinare a oamenilor de știință iranieni care participă la programul guvernului de la Teheran. Israel nu a făcut însă nici un comentariu oficial legat de moartea lui Mohsen Fakhrizadeh.

Deși Iranul a anunțat că a încetat programul nuclear în scopuri militare și a acceptat inspecții ale unor experți occidentali, SUA și Israel au susținut permanent că Teheranul minte comunitatea internațională și că a continuat în secret experimentele.

Netanyahu: ”Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”

Fakhrizadeh a fost cel mai renumit cercetător nuclear din Iran și membru de elită al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. Multă vreme  sursele din serviciile secrete occidentale l-au creditat ca find extrem de puternic, o piesă cheie pentru programul nuclear al Iranului.

Potrivit documentelor secrete obținute de Israel în 2018, el a condus un program destinat creării armelor nucleare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus public că Fakhrizadeh este liderul programului prin care Iranul ar încerca să obțină arme nucleare. ”Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”, a spus Netanyahu cu ocazia distrugerii de către Israel a unor ținte în care susținea că Iranul făcea experimente legate de programul nuclear.

Acordul cu marile puteri

În 2015, prestigioasa publicație New York Times l-a comparat cu  J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a condus celebrul Manhattan Project în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a lansat primele arme atomice din istorie. Profesor de fizică la bază, despre Fakhrizadeh se crede că a condus Proiectul Amad, un program sub acoperire fondat în 1989, pentru a cerceta potențialul construirii bombei nucleare.

Amad a fost închis în 2003, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), care a dorit să îl includă pe Fakhrizadeh în investigațiile sale oficiale legate de programul nuclear al Iranului.

Suspiciunile că Iranul folosea acest program pentru a acoperi, de fapt, programul de dezvoltare a bombei nucleare au stimulat Uniunea Europeană, Statele Unite și ONU să impună sancțiuni drastice Iranului, în 2010. În anul 2015, Iranul a încheiat un acord cu 6 mari puteri: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania, care l-au forțat să își limiteze activitățile nucleare pentru a-i putea fi ridicate sacțiunile.

Israelul s-a opus din răsputeri acestui acord, iar președintele Donald Trump l-a abandonat în mai 2018. Totuși, noul președinte ales al SUA, Joe Biden, a promis că va relua relațiile cu Iranul sub auspiciile acordului menționat.

Surse: BBC, Times of Israel