Șoc în Orientul Mijlociu: Eminența cenușie a Iranului, asasinată! Era la butoanele faimosului program nuclear

Șoc în Orientul Mijlociu: Eminența cenușie a Iranului, asasinată! Era la butoanele faimosului program nuclear

Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear al Iranului și un pion cheie în lansarea bombei atomice, a fost asasinat vineri, la Teheran. Eliminarea sa aduce în atenție ipoteze plauzibile legate de țările care ar fi fost interesate să scape de el.

Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri, în urma unui atac terorist, anunță Times of Israel, care citează un comunicat al Ministerului iranian al Apărării. Fakhrizadeh a murit la spital după un atentat comis la Absard, în regiunea Damavand. Potrivit presei iraniene, mașina în care acesta se afla a fost atacată, iar asupra autovehicului au fost trase focuri de armă.  Informația a fost confirmată și de IRNA, agenția oficială de presă din Iran, care denunță ”un atac terorist”.

"Act de teroare de stat"

Ministrul de Externe, Javad Zarif, a condamnat actul criminal, declarându-l "un act de teroare de stat". „Teroriștii au ucis astăzi un eminent om de știință iranian. Această lașitate, care dă indicii serioase despre rolul Israelului, arată o disperată ațâțare la război a făptașilor”, a scris acesta pe Twitter. Demnitarul a făcut un apel  la comunitatea internațională să condamne acest act criminal, numindu-l pe Fakhrizadeh "martir".

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat după anunțul oficial, mai mulți demnitari iranieni au acuzat Israelul că ar fi organizat asasinatul și au promis răzbunare. Până în acest moment niciun oficial israelian nu a comentat pe acest subiect. Pentagonul a declinat, de asemenea, orice comentariu, potrivit Reuters.

Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) a declarat că Iranul va răzbuna asasinarea omului de știință. „Asasinarea cercetătorilor din domeniul nuclear este cea mai evidentă violare a hegemoniei globale, cu scopul de a împiedca accesul nostru la științele moderne”, a declarat generalul maior Hossein Salami.

Eliminarea lui Fakharizadeh constituie o lovitură crâncenă pentru serviciile secrete și de informații ale Iranului, care erau însărcinate să-i asigure protecția, anunță corespondentul BBC Persian Jiyar Gol. Există, însă, voci în Iran care pun asasinatul pe seama forțelor de securitate iraniene care colaborează cu serviciile de informații din Israel și ale țărilor occidentale.

Ce interese are Israelul?

”În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, arată comunicatul Ministerului Apărării de la Teheran.