Interzicem centralele, dar avem 3,5 milioane de sobe

Sursa foto: Antares614 | Dreamstime.com

Mai bine de jumătate de români se încălzesc pe timpul iernii cu lemne de foc, în timp ce autoritățile încearcă să impună noi standarde ecologice. Puțini știu cât de poluante sunt sobele cu lemne.

Datele Ministerului Energiei arată că din totatul gospodăriilor din România care sunt locuite, în jur de 7,5 milioane, cele mai multe se încălzesc cu lemne. Este vorba de 3,5 milioane de locuințe, care se află, în principal, în mediul rural. În același timp, doar 16% din gospodăriile din România sunt racordate la sisteme de încălzire centralizate.

Din totalul de 1,2 milioane de locuințe de acest tip, 600.000 se află în București. Restul de 2,5 milioane se încălzesc cu gaze naturale, fie centrale de apartament, fie sobe. Restul locuințelor sunt încălzite cu păcură, motorină, GPL sau energie electrică. Este important de precizat că și în  locuințele din mediul urban există sobe.

București, poate singura capitală din UE cu sobe

„Bucureştiul este printre puţinele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidenţială cu lemne de foc, exact aşa cum se întâmpla la 1700.

În acelaşi fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului Bucureşti şi din zonele limitrofe”, spunea fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Un studiu recent realizat de European Environmental Bureau și Green Transition Danemarca a arătat că dintre toate sursele de producere a căldurii, arderea la scară mică a lemnului și cărbunelui generează cea mai multă poluare. În plus, aproximativ jumătate din emisiile de particule în suspensie și funingine din UE provind de la încălzirea cu lemne.

Cât de poluante sunt sobele de teracotă

Același studiu a arătat că o sobă veche de lemne generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ, o sobă pe lemne ecologică, modernă, produce 375 de grame de emisii de particule/GJ, iar un TIR vechi, 6,25 grame. Acest lucru înseamnă că și cele mai noi sobe, care respectă standardele din Directiva EcoDesign, poluează de 60 de ori mai mult față de un camion vechi.

Soba cu lemne, unul dintre cele mai poluante mijloace de încălzire / Sursă foto: arhiva EVZ

În plus, sobele din teracotă, cum sunt marea majoritate din România, poluează de peste 200 de ori mai mult. Calculele experților privind costurile pentru sănătate ale folosirii sobelor cu lemne arată că acestea sunt de peste 20 de ori mai mari decât în cazul centralelor pe gaze.

În ciuda acestor lucruri, în statisticile UE lemnul este descris drept o sursă de energie regenerabilă, care poate reduce efectul de seră. În plus, lemnul pare să fie supraevaluat ca sursă de energie pentru că atunci când este ars într-o sobă sau un șemineu, mai puțin de o treime din energia pe care o conține devine căldură, iar restul e fum.

UE nu va interzice lemnele de foc

Este important de precizat că nu este adevărat că UE ar vrea să interzică lemnele de foc, precum se spunea în anul 2021. Acest lucru ar fi însemnat ca românii vulnerabili să piardă ajutoarele de stat pentru achiziționarea lemnelor de foc. Totuși, în cazul țării noastre, dacă se renunță la lemnele de foc și se optează pentru centrale pe gaze, sistemul energetic ar putea fi decarbonizat mult mai rapid, iar poluarea ar fi redusă.

„În mixul energetic primar național, 35% este reprezentat de energia termică. Cele mai ușoare metode de decarbonizare sunt aici, pentru că, ce mare lucru să renunțăm la a băga lemne în foc? 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemne de foc.

Este așa de simplu de a decarbonifica toată energia din România numai acționând asupra producției și consumului de energie termică încât nici n-ar trebui să mai discutăm despre decarbonificar a producției de energie electrică.

Energia electrică reprezintă doar 21% din mixul primar național al României, pe locul doi după energia termică, care are 35% urmând transporturile, cu 27% ”, a explicat , a explicat Cosmin Păcuraru, expert în domeniul securităţii şi politicilor energetice.

Centrale pe gaze versus sobe pe lemne

Chiar și centralele de apartament poluează mult mai puțin ca o sobă. O centrală pe petrol produce șase grame de particule fine/GJ, iar una pe gaze, 0,1 grame. În același timp, cele mai moderne centrale cu peleți de lemn produc 55 de grame de particule fine/GJ.

În ce privește emisiile CO2, o sobă modernă generează o cantitate de peste două ori mai mare de dioxid de carbon față de o centrală de apartament pentru a produce la fel de mult căldură, se precizează în comunicatul emis de Ministerul Energiei. Așadar, nu este surprinzător că nici pentru noul ministru al Mediului nu mai reprezintă o prioritatea scăparea de centralele de apartament pe gaze. Acest proiect a fost amânat de actualul ministru, Mircea Fechet.