Caz bizar pe piața imobiliară din Capitală. Prețurile au luat-o razna

Caz bizar pe piața imobiliară din Capitală. Prețurile au luat-o raznaCartier București. Sursa foto: Dreamstime.com

Anul 2023 va intra în istorie deoarece preturile au explodat la apartamente. Evoluția prețului apartamentelor cu două camere din zone semicentrale ale Capitalei au ajuns să coste chiar şi peste 100.000 de euro astăzi.

Sunt zonele din Bucureşti unde au explodat prețurile la apartamente. Unele au ajuns să coste de 20 de ori mai mult faţă de anii precedenţi. Mai exact, o parte importantă din criza imobiliară actuală este alimentată de înăsprirea politicilor monetare.

Şi chiar dacă oamenii nu-și mai permit apartamente în rate pentru că au explodat dobânzile și, implicit, ratele, totuși prețurile cresc în loc să scadă.

Cum au evoluat preturile apartamentelor cu două camere în Bucureşti

Evoluţia preţului apartamentelor cu două camere din zone semicentrale ale Capitalei: de la echivalentul a 5.000 de euro în ‘98, la circa 100.000 de euro, astăzi

Un apartament cu două camere într-un cartier semicentral din Capitală, cum ar fi cartierul Vitan, costa în 1998, acum 25 de ani, echivalentul a aproximativ 5.000 de euro.

Zece ani mai târziu, la debutul recesiunii, acelaşi apartament se vindea cu 120.000 de euro, acela fiind momentul în care piaţa rezidenţială a ajuns la vârf, după care a luat-o la vale.

Peste jumătate din români şi-au cumpărat apartamente cu banii jos. "Nu vreau să iau din bănci"

Sursa foto: Arhiva EVZ

În 2022, România a trecut din nou printr-o perioadă de vârf a pieţei, când preţul pentru un apartament de două camere a sărit de 90.000 de euro, iar astăzi, preţul trece de 100.000 de euro, deşi numărul celor dispuşi să cumpere a scăzut în contextul creşterii dobânzilor la creditele ipotecare.

E o adevărată provocare să îți cumperi un apartament cu 2-3 camere

În 25 de ani, preţul unui apartament cu două camere din Capitală a crescut de 20 de ori, însă Bucureştiul rămâne încă o capitală europeană cu preţuri mai mici la apartamente în comparaţie cu Praga sau Budapesta, potrivit analizei zfcorporate.ro.

„Creșterea TVA de la 5 la 19%, de la 1 ianuarie, la imobilele noi, a pus și mai mult gaz pe focul problemelor, astfel că multe apartamente au ajuns aproape imposibil de vândut pe credit.

E o adevărată provocare să îți cumperi un apartament cu 2-3 camere, când peste jumătate din populația României câștigă 2500-3000 lei net. Atât ar trebui să fie rata la un credit, declara recent analistul economic Adrian Negrescu,

Ne puteți urmări și pe Google News