Update. Iohannis i-a decis soarta lui Costel Alexe. Decizie de ultimă oră la Cotroceni

Update. Iohannis i-a decis soarta lui Costel Alexe. Decizie de ultimă oră la Cotroceni

Preşedintele României, Klaus Iohannis i-a transmis marţi lui Stelian Ion (ministrul Justiţiei) cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului.

Update: „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 5 ianuarie, ministrului justiţiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al Mediului, apelor şi pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 - 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată în comunicatul de presă remis de Administraţia Prezidenţială.

În acelaşi context, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri de urmărie penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştirea iniţială: Procurorul general Gabriela Scutea a vorbit marți despre cererea DNA privind urmărirea penală a fostului ministru al Mediului Costel Alexe, precizând că, potrivit legii, președintele Klaus Iohannis este cel care cere efectuarea urmării penale față de un ministru.

Totodată, ea a spus că astăzi este posibil să fie finalizat referatul de sesizare a președintelui României.

„Examinarea referatului DNA se poate face într-un timp suficient de scurt. Presupun că nu va dura mai mult de o zi pentru înaintarea ei. Asta înseamnă că, începând de astăzi, din a doua parte a zilei, este posibil să finalizăm referatul de sesizare a președintelui României.

Depinde de decizia pe care o va lua președintele României după examinarea propunerii noastre. Aceasta este procedura prevăzută de lege, președintele este cel care cere efectuarea urmării penale față de un ministru”, a spus Gabriela Scutea la Antena3.

Costel Alexe, fostul ministru al Mediului din Guvernul Orban este cercetat de DNA pentru că ar fi luat mită 22 de tone de tablă.

În prezent președinte al Consiliului Județean Iași, Alexe a spus că a „aflat cu surprindere” și că a „luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție”. Fostul ministru a negat într-un comunicat acuzațiile aduse de DNA și a spus că își dorește „cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea”.

Reacția fostului ministru Costel Alexe

„Am aflat cu surprindere şi am luat act de comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind propunerea începerii urmăririi penale îndreptată împotriva mea. Vreau să precizez următoarele: am încredere în actul de justiţie şi îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut şi nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii.

Nu voi face nicio referire publică la această situaţie, în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzaţiile care îmi sunt aduse şi voi oferi toată cooperarea şi transparenţa mea în faţa organelor judiciare”, a spus Costel Alexe