Soarta celor 25 de Ordonanțe de Urgență. Enigma validării ține de limbile ceasului

Soarta celor 25 de Ordonanțe de Urgență. Enigma validării ține de limbile ceasului

Victor Ponta a aruncat în spațiul public o știre falsă, susținând că una dintre cele mai dezbătute Ordonanțe de urgență din cele 25 aprobate în ultima ședință a Guvernuli Orban nu va putea să fie publicată în Monitorul Oficial fiindcă nu are aviz de la Consiliul Legislativ.

Așa cum am arătat încă de ieri pe evz.ro, președintele ProRomânia a scris pe pagina lui de Facebook un mesaj incendiar:

„O veste foarte buna – Ordonanta de Urgenta de distrugere a Sistemului de Sanatate ( data pe furis, ca hotii, de Orban si Costache marti seara) NU poate sa intre in vigoare ! Era un dezastru: 1. pentru Sistemul Public 2. Pentru Spitalele Private. Din fericire prostia si graba autorilor au stricat proiectul !!! Sa fim insa vigilenti – nu vor renunta usor!”.

Lângă textul postării, Victor Ponta a publicat și răspunsul Consiliului Legislativ trimis către Secretariatul General al Guvernului. Concluzia a fost că acest Consiliul precizează că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi adoptată fără avizul Consiliului Legislativ, iar acum avizul nu mai poate fi emis, din moment ce Guvernul a fost demis şi nu mai poate adopta ordonanţe de urgenţă.

Doar că, în textul publicat, se spune că cererile de avizare pentru două ordonanțe, una fiind cea pe Sănătate, au fost depuse la Consiliul Legislativ în ziua de 5 februarie, și tot în ziua de 5 februarie a fost demis Guvernul Orban.

Cheia acestei probleme stă în limbile ceasului.

Cele 25 de ordonanțe au fost discutate și adoptate în ședința de guvern din seara zilei de 4 februarie. Câteva dintre ele au fost deja publicate în Monitorul Oficial. Cele două despre care se face vorbire sunt din sfera Sănătății, una despre finanțarea spitalelor private pentru programele naționale (infact miocardic acut, diabet, hepatită, oncologie, boli rare etc), cealaltă despre concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Ambele au suferit modificări, așa că avizul Consiliului Legislativ a fost cerut în dimineața zilei de 5 februarie. Guvernul era în funcție, căci moțiunea de cenzură care a condus l-a demiterea cabinetului Orban a avut loc la orele după-amiezii.

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat că astfel de situații de solicitare a avizului CL după aprobarea Ordonanței în ședință de guvern au fost nenumărate și nu sunt ilegale. Se va evalua situația și apoi ordonanța va fi trimisă sau nu către Monitorul Oficial.

Zegrean spune că Ordonanța propusă de ministrul Sănătății, Victor Costache, cu privire la finanțarea unor entități private cu bani publici, aspru criticată atât de Avocatul Poporului, cât și de sindicate, va fi simplu de împiedicat să fie validată. Avocatul Poporului poate sesiza CCR pe neconstituționalitate, dar cel mai simplu ar fi ca ea să nu treacă de Parlament, atunci când va fi supusă votului ca să devină parte a Legii 95/2006.