SMS-urile prostesc!

SMS-urile prostesc!

Trimiterea mesajelor afectează creierul tinerilor care folosesc telefoanele mobile frecvent, afirmă un grup de cercetători australieni

Profesorul Michael Abramson de la Universitatea Monash a făcut publice rezultatele pe care le-au obţinut, împreună cu colegii săi, în urma studiului efectuat, notează ABC.

"Credem că folosirea excesivă a mobilelor, în mod special scrierea textelor pentru SMS-uri, îi face pe copii să fie mai rapizi, dar în acelaşi timp mai inexacţi", a declarat Abramson.

În testele efectuate au fost analizate capacităţile cognitive pentru 317 copii între 11 şi 14 ani. Cercetătorii au observat o legătură clară între utilizarea îndelungată a mobilelor şi scăderea puterii creierului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ignoranţi ai civilizaţiei

Conform presei americane, "vestea bună este că adolescenţii de astăzi sunt cititori avizi şi scriitori prolifici, iar vestea rea este că ceea ce citesc şi scriu sunt scurte mesaje text (SMS) pe telefoanele lor mobile".

Un sondaj realizat nu demult arată că americanii cu vârste între 13 şi 17 ani trimit şi primesc în medie 3.339 de SMS-uri pe lună (fetele în special trimit şi primesc peste 4.000).

O cercetare realizată de National Endowment for the Arts (NEA), arată că proporţia americanilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care au citit o carte care nu li s-a cerut la şcoală sau la locul de muncă este de 50,7% în prezent, cea mai coborâtă dintre toate grupurile de vârstă adultă mai tinere de 75 de ani şi mai redusă decât cea de 59% de acum două decenii.

"SUA produc ignoranţi ai civilizaţiei", afirmă un profesor care lucrează pentru Harvard, Oxford şi Stanford. "Cu câteva secunde înainte ca Pamântul să fie lovit de un asteroid gigantic sau acoperit de un supertsunami, milioane de degete tinere şi sprintene vor da SMS-uri stupide sau vor intra imediat pe Twitter!".

Şi alte probleme

Pe de altă parte, chiropracticienii şi ortopezii din Occident au descoperit că utilizarea tot mai frecventă a telefoanelor mobile pentru a trimite SMS-uri duce la apariţia unor probleme medicale în zona cervicală. Cauza o constituie poziţia adoptată de către utilizatorii telefoanelor mobile, dar şi ai tabletelor şi chiar computerelor atunci când utilizează tastaturile.

"Capul este aplecat mult spre aparat, iar această flexare a gâtului poate duce, cu vremea, la apariţia unor probleme la nivelul coloanei vertebrale şi al muşchilor cefei!", spun specialiştii.

Cercetătorii au observat o legătură clară între utilizarea îndelungată a mobilelor şi scăderea puterii creierului