Smombies, acești zombie cu smartphone și căști pe urechi, devin un pericol public

Smombies, acești zombie cu smartphone și căști pe urechi, devin un pericol public

De prea multe ori vedem pe stradă oameni, în special tineri, mergând încet, nesigur, cu ochii în telefonul în mână și căștile pe urechi

Această imagine reprezintă devine un fenomen care a luat amploare. Cu capul în nori, traversând strada din inerție. Așa sunt surprinși majoritatea oamenilor pe stradă, în metrou sau în drum spre serviciu, la primele ore. Și ne e vorba doar de pietoni. Cu ochii în telefon stau de multe ori și cei care conduc o mașină sau merg cu bicicleta. Specialiștii cred că e un fenomen foarte periculos. Germanii i-au găsit și un nume: persoanele care nu se dezlipesc de telefon nici când merg pe stradă sunt numiți „smombies”, un termen derivat din „smartphone” si „zombie”

În aproximativ 60% dintre accidentele produse în Germania sunt implicați pietoni și bicicliști, potrivit datelor clubului auto ACE. În același timp, numărul utilizatorilor de smartphone a crescut, de asemenea, ca peste tot – de altfel, de la 8,4 milioane în 2010 la aproape 50 de milioane în 2017. Numărul accidentelor rutiere a crescut în Germania ajungând, anual, la peste 2,5 milioane de astfel de incidente. La noi în țară nu există, încă, o statistică în acest domeniu.

Nu e clar, însă, câte astfel de accidente sunt cauzate de oameni care sunt distrași de telefonul mobil, dar riscurile sunt evidente. În multe cazuri, specialiștii bănuiesc că de vină pentru producerea unui accident este exact atenția concentrată în ecran, nu la drum sau la locul în care persoana traversează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un studiu care analizează viața din marile orașe ale Europei arată că aproximativ două din zece persoane care se plimbă pe stradă stau cu ochii în telefon.

Pentru a preveni accidentele produse din această cauză, s-a derulat în Germania o campanie denumită „Lasă telefonul deoparte când ești în trafic”. Semnale de alarmă privind răspândirea acestui fenomen periculos au ajuns la cetățenii din 300 de orașe.