Cătălin Ivan are toate datele pentru a reabilita principii nu numai uitate, dar și ocolite, precum demnitatea și identitatea națională, patriotismul luminat, mîndria de a fi român.
Una dintre slăbiciunile naționalismului anterior a constat în limitarea promotorilor la o înșiruire de vorbe mari, goale pe dinăuntru, de care și-a bătut joc I.L. Caragiale prin formulele Românii verzi, Rrrromânul și Rrromânca.
Proclamația de la București cuprinde 34 de deziderate.
Fundamentale rămîn cele vizînd demnitatea și identitatea națională. Nu întîmplător primele deziderate sună astfel:
„– Restabilirea suveranității naționale și de stat, în condițiile apartenenţei la UE și NATO, în condițiile aplicării principiului suveranității comune, acela privind egalitatea între statele membre. În luarea deciziilor la nivelul UE și NATO, România trebuie să aibă drepturi egale la fel ca celelalte state membre.
– România nu mai poate accepta statutul de ţară europeană «de mîna a doua», umilă și supusă. România trebuie să îşi redobîndească indiscutabil suveranitatea asupra resurselor naturale, asupra distribuției energiei și asupra sistemului bancar românesc, domenii care țin de securitatea națională.”