Elveţia, în proiectul european de apărare Sky Shield. Cererea a fost aprobată de Consiliul Federal

Elveţia, în proiectul european de apărare Sky Shield. Cererea a fost aprobată de Consiliul FederalSursa foto Youtube

Elveţia, în proiectul european de apărare Sky Shield. Consiliul Federal al Elveţiei, organismul de conducere al ţării, a aprobat participarea ţării la umbrela de apărare antiaeriană European Sky Shield Initiative. Se dorește construirea unui sistem integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă în toată Europă.

Ce este proiectul Sky Shield

Iniţiativa European Sky Shield (ESSI) este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Această problemă le-a preocupat pe autoritățile din toată lumea după începerea războiului din Ucraina.

elvetia

Sursa Foto -Wikipedia Commons

Elveţia semnase o declaraţie de intenţie pentru a se alătura programului în iulie anul trecut. Și țările care nu sunt în NATO își doresc să se alăture acestui proiect din care fac parte Germania, Marea Britanie şi Finlanda.

Scopul proiectului Sky Shield

Iniţiativa are ca scop reducerea costurilor pentru aceste ţări prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, urmăreşte să permită cooperarea în materie de instruire, întreţinere şi logistică.

„Chiar şi după semnarea declaraţiei de aderare, Elveţia rămâne liberă să decidă unde şi în ce măsură intenţionează să participe la ESSI şi ce sisteme de apărare sol-aer plănuieşte să achiziţioneze”, a spus Consiliul Federal într-o declaraţie.

Elveţia, ţară neutră, a fost presată de celelalte țări să ofere ajutor militar Ucrainei, permiţând reexportul de armament fabricat în Elveţia, potrivit Reuters.

Elveția, nevoită să se pregătească de război

Recent, secretatul de stat elvețian pentru politica de securitate, Markus Mäder, a spus că Elveția trebuie să se pregătească pentru război, chiar dacă speră că nu va exista niciodată. „Cu cât suntem mai pregătiți, cu atât efectul de descurajare este mai mare”, a precizat el, subliniind că Elveția trebuie să-și consolideze capacitatea de apărare, să intensifice cooperarea cu partenerii și să-și alinieze politica de securitate la realitate.

În interviu subliniază necesitatea ca Elveţia să conducă politici de securitate orientate spre situaţii practice, să dezvolte o colaborare mai strânsă cu NATO, însă exclude posibila aderare la NATO: „nu se pune problema”.

Ne puteți urmări și pe Google News