Situaţiile excepţionale din Republica Moldova, gestionate fără implicarea CSI. Chişinăul a denunţat al treilea acord de colaborare

Situaţiile excepţionale din Republica Moldova, gestionate fără implicarea CSI. Chişinăul a denunţat al treilea acord de colaborare

Guvernul de la Chişinău a denunţat al treilea acord de cooperare cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Este vorba de Acordul de colaborare în domeniul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor excepționale.

Argumentele Guvernului Republicii Moldova

Autorităţile de la Chişinău consideră că nu este nevoie de un acord special pentru a primi sau oferi oajutor în caz de calamitate. Astfel, fără a avea acorduri speciale, Republica Moldova a fost implicată în ample operațiuni de salvare în cadrul misiunilor internaționale, cooperând cu Centrul de coordonare a răspunsului la urgență al UE, cu Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre.

Pompierii și salvatorii moldoveni au participat în misiuni de salvare și lichidare a consecințelor indundațiilor în Indonezia, Bulgaria, România, la lichidarea incendiilor forestiere în Grecia, și mai recent, în Turcia, unde s-au alăturat căutărilor urbane și salvărilor de vieți omenești, după producerea seismelor devastatoare.

Totodată, susţine Guvernul, din momentul semnării, la 22 ianuarie 1993, a Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, acesta a avut o aplicabilitate minimă pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, salvatorii moldoveni nu au fost implicaţi în lichidărea consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen în spațiul CSI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moldova mizează pe susţinerea Uniunii Europene

Republica Moldova declară că va miza pe suportul din partea celor 27 de țări ale UE și alte 9 state participante la acest mecanism. Iar atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, pompierii și salvatorii moldoveni vor fi chemați să ofere suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni.

De ce părăseşte Republica Moldova Comunitatea

Republica Moldova a iniţiat procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie formată din statele post-sovietice, din care face parte şi Federaţia Rusă la 15 mai.

„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

Un alt argument adus de speakerul de peste Prut este războiul din Ucraina, pornit de o şară fondatoasre a CSI, Rusia, către un alt stat fondator: „Noi nu putem sta la o masă de negocieri cu un stat agresor”.