Situație revoltătoare la Iași. Numai în România se putea întâmpla asta
- Laurențiu Teodorescu
- 19 septembrie 2019, 10:06
Se întâmplă în continuare în România: spitalele plimbă între ele pacienții pe care refuză să-i primească!
După două crize de epilepsie, un bătrân din satul Buda, comuna Lespezi (jud. Iași) a fost plimbat între trei spitale fiindcă niciunul nu a vrut să-i facă internarea!
Povestea începe chiar în casa bătrânului, din satul Buda. Bărbatul s-a simțit rău, iar după prima criză de epilepsie familia sa a chemat ambulanţa. Transportat la spitalul din Pașcani, i-a fost stabilizată tensiunea, dar cei de aici nu l-au oprit la ei, trimițându-l la Iași. Și începe „distracția”!
În Iași, trei spitale au jucat ping-pong între ele cu un bătrân bolnav de epilepsie. Timp de peste 30 de ore, bărbatul a fost plimbat de la o unitate la alte, ajungând, pe rând, de mai multe ori, la Institutul de Psihiatrie „Socola”, la Spitalul de Neurochirurgie şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Totul a început în urmă cu două seri, când socrului meu i s-a făcut rău și a făcut o criză de epilepsie. I-am acordat primul ajutor și, între timp, soția a sunat pentru a solicita ajutorul unui echipaj medical. Până a ajuns echipajul medical, au trecut aproximativ 40 de minute, dar acest lucru nu este atât de important. Totul s-a întâmplat în localitatea Buda, iar ambulanța a venit din Pașcani. Între timp, bărbatul a mai făcut o criză, la care a supraviețuit. A sosit ambulanța și socrul a fost transportat la Spitalul Pașcani, unde a fost stabilizat din punct de vedere al tensiunii, dar nu au putut să-i facă mai mult. Astfel, s-a decis și s-a apelat la Institutul de Psihiatrie «Socola», din Iași. La Psihiatrie ni s-a comunicat că, mai întâi, pacientul trebuie să fie dirijat către Spitalul de Neurochirurgie...”, a povestit pentru bzi.ro ginerele pacientului.
După 36 de ore de aşteptare și plimbare între spitale, într-un final, bătrânul a fost internat la „Neuro”.
Renumitul medic ieșean Tudor Ciuhodaru recunoaște că aceasta este o situație frecvent întâlnită în spitalele românești: „Numărul pacienţilor plimbaţi între spitale a crescut exponenţial, iar mulţi dintre ei sunt în stare critică. Este foarte grav pentru că vorbim despre pacienţi care îşi pot pierde viaţa”.