Evenimentul Zilei > Economie > Situație îngrijorătoare pe piețele financiare britanice. Analiștii se tem că vor fi consecințe la nivel global
Situație îngrijorătoare pe piețele financiare britanice. Analiștii se tem că vor fi consecințe la nivel global

Situație îngrijorătoare pe piețele financiare britanice. Analiștii se tem că vor fi consecințe la nivel global

Problemele cu care se confruntă economia din Marea Britanie provoacă îngrijorare pe piețele financiare la nivel global. Amploarea şi viteza cu care se vând activele britanice sunt urmărite cu atenție, iar analiștii se tem ca situația să nu extindă. Neliniștea este sporită și de creșterea bruscă a ratelor dobânzilor, atât în Statele Unite cât și în alte părți ale lunii.

Lira sterlină a înregistrat valori minime record, iar prețul obligațiunilor britanice au scăzut puternic după ce guvernul de la Londra a semnalat reduceri de impozite nefinanţate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (48 de miliarde de dolari). Indicii cu privire la aceste probleme au început să apară de miercuri, înainte ca Banca Angliei să intervină pentru a calma situația de pe pieţe.

Acestea erau deja tulburate din cauza prețurilor la energie care au alimentat inflației și de aprecierea dolarului. Sunt factori negativi care afectează economia la nivel global şi care au determinat o intervenţie a Băncii Japoniei pe pieţele valutare chiar săptămâna trecută.

„Este ca şi cum ai avea un castel de nisip din care încep să cadă bucăţi mai mici şi mai mari. (…) Cred că Regatul Unit este una dintre acele piese… Doar adaugă durere, adaugă stres”, a spus Olivier Marciot, director de investiţii pentru mai multe active şi gestionarea averii la Unigestion.

Preocuparea cu privire la noua politică economică a Marii Britanii s-a adăugat la volatilitatea deja crescută de pe piețe, care a dus la scădere a preţurilor obligaţiunilor britanice. Trebuie spus că fenomenul – scăderea prețurilor – se răspândește, fiind constatată și la titlurile de Trezorerie americane sigure, dar și la obligaţiunile germane de top. Iar toate aceste evoluții nu fac decât să sporească îngrijorarea la nivel global că situația s-ar putea deteriora și mai mult.

Situația din Marea Britanie provoacă temeri

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) din Atlanta, Raphael Bostic, a avertizat că evenimentele din Regatul Unit ar putea duce la creșterea nivelului de stres economic în Europa şi Statele Unite. Iar Fondul Monetar Internaţional a analizat noile planuri financiare britanice. În aceste context, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a precizat că Statele Unite monitorizează evoluţiile din Marea Britanie, a relatat Financial Times.

„Vor fi impacturi, vor exista corelaţii… o oarecare volatilitate a pieţei şi apoi cum se reflectă în imaginea creşterii globale. SUA este o economie în mare parte protejată… suntem mult mai izolaţi de o mulţime de presiuni globale, dar acestea fiind spuse, nu suntem complet imuni de ceea ce se întâmplă în Europa, China şi Marea Britanie”, a spus Paul Malloy, director la Vanguard.

Directorul de investiţii al PIMCO, Dan Ivascyn, a declarat că, deşi crede că evoluţiile din Marea Britanie nu reprezintă riscuri sistemice semnificative, au amplificat volatilitatea de pe pieţe. Pe măsură ce randamentele obligaţiunilor Marii Britanii au crescut cu 1 punct procentual în decursul a două zile, până la maxime multianuale, randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani şi obligaţiunile germane au crescut la rândul lor.