Situație halucinantă în România. 15 candidați la alegeri, un singur nume. Cum e posibil?
- Mihaela Dan
- 15 septembrie 2020, 06:54
Situație halucinantă într-o localitate din România. 15 candidați pentru consiliul local al același nume.
Numele comunei Verești, județul Suceava, a ajuns pe buzele tuturor după situația cu totul neobișnuită a candidaților la Consiliul Local.
Toți cei 15 candidați pentru un loc în consiliul local au același nume de familie, transmit jurnaliștii de la Monitorul de Suceava.
Mai exact, este vorba despre candidații propuși de Asociația Partida Romilor „Pro Europa” pentru Consiliul Local.
14 dintre aceștia se numesc Stănescu, iar unul se numește Stanescu. Din fericire, prenumele celor candidează la Consiliul Local Verești din partea Partidei Romilor „Pro Europa” sunt diferite.
Reprezentantul formațiunii în Biroul Electoral județean a explicat că deși cei 15 candidați au același nume, aceștia nu sunt membri ai aceleiași familii.
Reprezentantul formațiunii a mai spus că Partida Romilor „Pro Europa” are candidați în două orașe și patru comune din județul Suceava: Dolhasca, Vicovu de Sus, Dornești, Pătrăuți, Valea Moldovei și Verești.
Partida Romilor „Pro Europa” este o asociație care s-a constituit la data de 19 martie 1990 sub denumirea de Partida Romilor.
Aceasta este o formațiune politică ce reprezintă comunitatea romă din România, al cărei președinte este Nicolae Păun, deputat din partea acestui partid în Parlamentul României.
După anul 2000, Partida Romilor, sub noua titulatură de Partida Romilor Social Democrată (PRSDR), a deținut unicul loc parlamentar în virtutea prevederilor care asigură reprezentarea minorităților în cazul în care acestea nu reușesc să treacă de pragul electoral minim.
În noiembrie 2003, Partida Romilor Social Democrată a semnat un acord politic cu Partidul Social Democrat, potrivit căruia Partida Romilor Social Democrată urma să susțină Partidul Social Democrat în viitoarele alegeri, în schimbul sprijinului pentru îmbunătățirea situației comunităților de romi din România. După ce candidatul Partidului Social Democrat a pierdut alegerile prezidențiale din 2004, Partida Romilor Social Democrată a devenit și ea partid de opoziție. Partidul și-a schimbat apoi numele în Partida Romilor „Pro Europa”.
La 29 octombrie 2012, Partida Romilor Pro-Europa și PSD au încheiat un acord politic de susținere reciprocă în alegerile parlamentare din decembrie 2012 și implementarea unor obiective care vizează comunitatea de romi.