Situație dramatică în Bulgaria. Autoritățile impun noi restricții. Cum sunt afectați turiștii români

Situație dramatică în Bulgaria. Autoritățile impun noi restricții. Cum sunt afectați turiștii româniVacanță de coșmar în Bulgaria. Sursa: Arhiva EVZ

Noi restricții în Bulgaria. Restaurantele şi barurile îți vor încheie programul zilnic la ora locală 22:00 începând din 7 septembrie, în timp ce competiţiile sportive din spaţii închise se vor desfăşura fără spectatori, a anunţat joi ministrul interimar al sănătăţii bulgar Stoicho Kaţarov, în contextul unei recrudescenţe a COVID-19 în ţara balcanică.

„Nu este loc de panică. Situaţia este gravă, dar nu scăpată de sub control. Rata mică a vaccinării ne obligă să impunem aceste măsuri'', a declarat Kaţarov.

Conform noile restricţii, care vor fi în vigoare până la 31 octombrie, festivalurile muzicale vor fi interzise, iar teatrele şi cinematografele vor funcţiona la cel mult 50% din capacitate.

Elevii vor putea participa fizic la cursuri odată cu începerea anului şcolar pe 15 septembrie, dar în cazul continuării creşterii noilor cazuri este avută în vedere trecerea la cursuri online.

Bulgaria, care are cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID-19 din Uniunea Europeană, a înregistrat o creştere a numărului de noi cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni, majoritatea fiind cu varianta Delta.

Numai joi dimineaţă Bulgaria - ţară cu aproximativ 7 milioane de locuitori - a raportat 1.745 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, scrie Agerpres.

De la începutul pandemiei până în prezent 18.950 de persoane au decedat în Bulgaria din cauza COVID-19.

Restricții impuse pentru cetățenii români

Începând cu data de 1 septembrie 2021, cetățenii români care sosesc din statele aflate în zona verde (inclusiv România) sau portocalie pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente privind COVID-19:

1. Un certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar - un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei 3 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data la care a fost efectuată ultima doză de vaccin, numărul de ordine al dozei, numărul total de doze, denumirea comercială, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent, denumirea organului competent care a eliberat documentul, iar în cazul certificatului digital UE, identificatorul unic.

2. Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă că persoana s-a vindecat de COVID-19 și care este valabil pentru o perioadă de la 11 la 180 de zile de la data testului efectuat (test NAAT sau test PCR/rapid antigen), conform documentului.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data primului rezultat pozitiv prin testare NAAT (pentru certificatul UE) sau prin test PCR/rapid antigen (pentru documentul similar) și rezultatul pozitiv („Positive”), datele unității care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact) sau ale autorității care a eliberat documentul, autoritatea care a emis certificatul/documentul, statul în care a fost efectuată testarea, iar în cazul certificatului UE, identificatorul unic.

3. Un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document similar - un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa 2 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News