Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Carmen Nicolau a mărturisit că șapte comune din judeţul Botoşani nu au medic de familie. Populaţia din zonele respective este deservită de cadrele medicale din localităţile limitrofe.
Situație disperată în sănătate. Conform sursei citate, nu sunt acoperite cu medic de familie comunele Avrămeni, Adăşeni, Conceşti, Dimăcheni, Drăguşeni, Manoleasa şi Vorniceni din Județul Botoșani.
Deficitul de medici de familie se menţine în ciuda faptului că autorităţile locale spun că fac eforturi pentru a crea condiții
Colegiul Medicilor solicitat să rezolve problema
„Din păcate, cabinetele de medicină de familie se înfiinţează, conform Ordonanţei 124, la cererea medicului de familie. Deci cabinetele nu se înfiinţează nici de Casa de Asigurări, nici de DSP, nici de autorităţile locale, ci doar prin solicitarea medicilor de familie. Probabil că medicii nu consideră oportun să îşi înfiinţeze cabinete în acele comune deşi unele autorităţi locale pun la dispoziţie spaţii şi sunt dispuse să suporte anumite cheltuieli, dar nu par atractive pentru medicii de familie. Soluţia este la medic. Un cabinet fără medic nu este cabinet. Este doar spaţiu. Dacă nu există medic cu program de şapte ore, nu este cabinet", a afirmat Nicolau.
La rândul său, prefectul județului, Dan Nechifor, arată că va solicita Colegiului Medicilor să se implice în rezolvarea problemei medicilor de familie.
„Eu zic că am putea face, nu ştiu dacă intră în cadrul legal. Să invităm colegii din Comitetul Director al Colegiului Medicilor la Comisia de Dialog Social şi să le cerem o mai bună implicare vizavi de aceste posturi, de ocuparea acestor posturi", a precizat Nechifor.
Pe lângă cele şapte unităţi administrativ-teritoriale care nu dispun de medic de familie, mai există alte două cabinete în municipiul Botoşani care nu sunt acoperite. Nu există cadre medicale specializate în medicina de familie.
Situație disperată în sănătate. Personalul medical emigrează masiv
De ani buni, personalul medical emigrează masiv, iar după 2004, când zece țări din Europa Centrală și de Est au aderat la UE, exodul s-a intensificat.
România a pierdut o treime din medicii săi pregătiți în țară, potrivit OECD. Conform datelor Eurostat, România are 304 medici practicanți la 100 mii de locuitori, Ungaria 338 și Slovacia 352. Prin comparație, Austria are 524 și Germania 431.
Cei care aleg să profeseze medicina în alte țări se plâng nu doar de nivelul salarial din țara de origine, ci și de lipsa echipamentelor și de infrastructura medicală precară.