Situație bizară la ICCJ. Un magistrat ar fi profesat vreme de 14 ani fără a fi depus jurământul de judecător

Situație bizară la ICCJ. Un magistrat ar fi profesat vreme de 14 ani fără a fi depus jurământul de judecătorÎCCJ. Sursa foto: EVZ

România. Ionuț Matei, magistrat la Înalta Curte, ar fi profesat timp de 14 ani la ICCJ fără să fi depus jurământul de magistrat, potrivit portalului luju.ro.

Situație bizară la ICCJ

Sursa citată precizează că jurământul judecătorului de la ICCJ este de negăsit chiar și la 3 ani de la pensionarea acestuia. Aspect care ar fi fost consemnat și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)

Dar, se pare că precedentul a fost stabilit de judecătoarea Florentina Dragomir care, la rândul ei, s-ar afla în aceeași situație încă din 2020. Doar că în cazul ei există un un proces verbal pentru numirea în funcția de procuror. Atât Matei cât și Dragomir ar fi fost judecători la ICCJ, dar care s-au pensionat între timp.

proces, ICCJ

Judecător”. Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorul Ionuț Matei ar fi profesat fără a depune jurământul

Potrivit sursei citate, judecătorul Ionuț Matei de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi înfăptuit actul juridic la cea mai înaltă instanță din România, vreme de 14 ani fără a avea jurământul depus. Mai mult decât, adaugă sursa citată, magistratul pensionat între timp a mai activat vreme de zeci de ani la instanțele superioare, tot fără a fi depus jurământul, potrivit luju.ro.

Lipsa jurământului în dreptul magistratului Ionuț Matei a fost consemnată și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în decizia din 29 iulie 2024, privind soluționare cererii de aducere în țară a Prințului Paul al României în baza mandatului european de arestare.

ÎCCJ

ÎCCJ. Sursa foto: EVZ

Ionuț Matei a profesat vreme de 14 ani la ICCJ

Concret, CJUE a arătat că în cazul judecătorului Ionuț Matei nu s-a putut găsi nici un proces-verbal care să ateste depunerea jurământului în funcția de magistrat.

Cu alte cuvinte, judecătorii de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene au reținut că Ionuț Matei a înfăptuit actul de justiție în lipsa unui proces verbal privind depunerea jurământului în momentul numirii în funcție, deși, potrivit legislației în vigoare depunerea jurământului a fost și este o condiție obligatorie pentru exercitarea funcției de judecător.