Lupta pentru aducerea în țară a Prințului Paul. Reprezentanții Ministerului Justiției pleacă în Malta
- Bianca Ion
- 10 iulie 2024, 21:35
România. Ministerul Justiției se luptă pentru Prințul Paul. Acesta dorește extrădarea sa în România și, din acest motiv, o delegație a ministerului a plecat pe 10 iulie în Malta, pentru a purta o discuție cu autoritățile de acolo.
Lupta pentru Prințul Paul
Arestat în Malta la începutul acestui an, la cererea autorităților române, Prințul Paul-Philippe a fost eliberat după două luni, însă instanța malteză i-a impus să meargă de două ori pe zi la secția de poliție pentru a semna prezența. În plus, nu poate părăsi Malta deoarece pașaportul și orice alte documente de identitate i-au fost reținute de instanță.
„Prințul fugar” a fost condamnat definitiv de ÎCCJ în 2020 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Oficialii guvernamentali români au călătorit în Malta pentru a asigura autoritățile locale că drepturile lui Paul-Philippe vor fi respectate dacă acesta este extrădat, conform unui raport Politico.
Un tribunal maltez a refuzat inițial să-l predea pe prințul în vârstă de 76 de ani, hotărând în luna mai că drepturile omului i-ar fi încălcate dacă ar ispăși pedeapsa într-o închisoare din România, din cauza condițiilor de detenție din țară. Hotărârea a menționat, de asemenea, "vârsta sa înaintată" și "poziția unică față de istoria monarhică a României" ca motive suplimentare pentru decizia luată.
Reprezentanții Ministerului Justiției pleacă în Malta
Avocatul prințului Paul, Jason Azzopardi, a declarat că autoritățile române vor trimite miercuri, 10 iulie, o delegație oficială la Valletta pentru a asigura instanța malteză că drepturile prințului nu vor fi încălcate dacă va fi încarcerat într-o închisoare din România. Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din România a confirmat că patru reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai Ministerului Justiției se vor deplasa la Malta.
„Condițiile de detenție s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Politico. Această declarație vine în contextul în care autoritățile române încearcă să convingă instanța malteză că vor respecta drepturile omului și vor asigura condiții adecvate de detenție pentru Paul-Philippe, în cazul în care va fi extrădat.
Prințul Paul a fost eliberat din arest
Prințul Paul-Philippe al României a ieșit din arest după ce a plătit o cauțiune de 20.000 de euro, conform anunțului făcut de Ministerul Justiției pe 8 iulie. Decizia vine ca urmare a hotărârii instanței din Malta, care a stabilit că, în schimbul cauțiunii, pe numele prințului să fie instituită măsura controlului judiciar. Astfel, Paul-Philippe va beneficia de libertate provizorie până la clarificarea situației sale legale.
Conform hotărârii judecătorilor maltezi, Paul-Philippe al României va trebui să se prezinte la poliție de două ori pe zi. Această obligație este impusă ca măsură de precauție până la luarea unei decizii finale privind extrădarea sa. În ciuda eliberării pe cauțiune, Paul-Philippe nu va putea părăsi teritoriul Maltei, autoritățile locale impunând restricții stricte în ceea ce privește deplasările acestuia.
Pe perioada controlului judiciar, documentele principale ale prințului vor rămâne în custodia instanței. Justiția malteză stipulează că persoanele vârstnice, precum Paul-Philippe, nu pot fi ținute în arest preventiv mai mult de 60 de zile. Această prevedere a permis eliberarea temporară a prințului, oferindu-i posibilitatea de a-și pregăti apărarea în libertate, însă sub supravegherea strictă a autorităților malteze. â
„Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia şi prin faptul că, potrivit legislaţiei malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile”, a anunțat Ministerul Justiției.