Din 1.400 de clădiri în care funcționează unități medicale, doar 310 au autorizație privind securitatea la incendiu, a declarat Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății.
Luni dimineață, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a prezentat un bilanț care ar trebui să pună autoritățile în alertă. Vorbind despre planul de siguranță pentru spitalele din România, ministrul Ioana Mihăilă a precizat că, din 1,400 de clădiri în care funcționează unități medicale, doar 310 au autorizație privind securitatea la incendiu.
„Am avut o întâlnire cu Universitatea Tehnică de Construcții București, am semnat un parteneriat cu scopul de a realiza o bază de date a situației în care se află spitalele. Am identificat astfel peste 400 de unități medicale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică.
Evaluarea tehnică face referire, printre altele, la riscul seismic, eficiența energetică și la riscul de incendiu”, a spus ministrul Sănătății.
„Dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parțial, 302 clădiri funcționează fără autorizație la incendiu, dintre acestea 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toți”, a mai punctat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în timpul conferinței de presă de luni.
Ioana Mihăilă, despre criza de la ATI: Problemele pot fi rezolvate doar pe termen lung
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, recent, cu privire la situaţia de la ATI, că problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci şi de echipele de medici şi asistente medicale ”pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă”.
„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă. Tot astăzi, împreună cu doamna director de la asistenţă medicală, vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de terapie intensivă”, a spus Mihăilă, la sediul Ministerului Sănătăţii.
Mihăilă a afirmat că pregătirea unui medic durează 11 ani, iar problemele legate de pregătirea personalului vor putea fi rezolvate ”doar pe termen mediu şi lung”.
„Durează 11 ani să pregătim un medic cu anii de facultate şi cu cei 5 ani de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul. Voi încuraja universităţile şi vom avea o întâlnire cu universităţile săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung. (...) Pentru asta colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine decât erau înainte”, a susţinut ministrul.