23 de oameni au murit într-un spital. Incendiu declanșat din cauza tuburilor de oxigen
- Adrian Dumitru
- 25 aprilie 2021, 06:53
Cel puţin 23 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu declanşat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică într-o unitate de terapie intensivă pentru bolnavi de COVID-19 în Irak, ţara arabă înregistrând cele mai multe contaminări şi în penurie medicală de mai multe decenii, comentează AFP.
Tuburi cu oxigen "depozitate fără a respecta condiţiile de securitate" sunt la originea dezastrului, au explicat pentru AFP surse medicale. O încercare în plus pentru ţara cu 40 de milioane de locuitori al cărei sistem sanitar nu şi-a revenit niciodată după patru decenii de războaie repetate.
La miezul nopţii, în timp ce zeci de rude stăteau la capătul a "30 de pacienţi din această unitate de terapie intensivă" din spitalul Ibn al-Khatib, rezervat pentru cele mai grave cazuri din Bagdad, focul a început să se extindă la mai multe etaje, a raportat o sursă medicală.
Înregistrări video postate pe reţelele sociale arătau pompieri încercând să stingă focul în mijlocul unei mulţimi de bolnavi şi rude care căutau să scape din clădirea situată la periferia de sud-est a Bagdadului.
Surse medicale şi de securitate au indicat pentru AFP că 23 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 50 au fost rănite.
La rândul său, Apărarea civilă a declarat agenţiei oficiale irakiene că a putut "salva 90 de persoane din totalul de 120 de bolnavi şi rude" care se aflau la faţa locului, refuzând în acelaşi timp să comunice un bilanţ al morţilor şi răniţilor.
Acest incendiu, provocat, conform mai multor surse, de neglijenţă, legată frecvent de corupţia endemică din Irak, a stârnit imediat un val de indignare în ţară. Guvernatorul Bagdadului, Mohammed Jaber, a reclamat "Ministerului Sănătăţii o comisie de anchetă pentru ca cei care nu şi-au făcut treaba să fie aduşi în faţa justiţiei".
La miezul nopţii, în timp ce Apărarea Civilă anunţa că ţine incendiul sub control, Ministerul Sănătăţii nu publicase niciun comunicat de presă şi niciun bilanţ.
Cazurile de COVID-19 au depăşit miercuri pragul de un milion în Irak, în lipsă de medicamente, medici şi spitale de mai multe zeci de ani, dar care, probabil din cauza populaţiei sale, una din cele mai tinere din lume, înregistrează un număr relativ mic de decese din cauza coronavirusului.
În total, potrivit Ministerului Sănătăţii, 1.025.288 de irakieni au fost infectaţi de la apariţia în februarie 2020 a noului coronavirus în ţară, dintre care 15.217 au murit.