Evenimentul Zilei > Actualitate > Situație alarmantă la ATI. Medicii atrag atenția. E nevoie de restricții mai dure
Situație alarmantă la ATI. Medicii atrag atenția. E nevoie de restricții mai dure

Situație alarmantă la ATI. Medicii atrag atenția. E nevoie de restricții mai dure

Secțiile de Terapie Intensivă nu vor face față presiunii dacă numărul de infectări cu noul coronavirus se va menține la nivelul de 8 – 9.000 pe zi și în următoarele săptămâni.

Medicul Radu Țincu, din cadrul secției ATI de la Spitalul Floreasca din Bucuresti, susține că situația de la Terapie Intensivă se va degrada în condițiile în care numărul de îmbolnăviri nu vor începe să scadă în perioada următoare.

„Situația în ATI se va degrada, deoarece acest platou este mult prea mare pentru capacitatea de terapie intensivă a României. Am văzut asta în zonele de focar, unde s-a ajuns ca mulți dintre pacienți să aștepte perioade lungi în camerele de gardă”, a declarat Radu Țincu, conform gandul.ro.

Estimările medicului vin în contextul în care, de câtva timp numărul de pacienți COVID se menține la peste 8.000 – 10.000 de cazuri în 24 de ore. El a precizat că un pacient în stare gravă are nevoie de cel puțin două-trei săptămâni de tratament la Terapie Intensivă. Medicul primar de la Spitalul Floreasca a prezentat și situația paturilor libere de la secțiile de Terapie Intensivă din România.

„Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține, întrucât zilnic, la platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă”, a precizat Radu Țincu.

În acest context, Radu Țincu este de părere că autoritățile ar trebui să reanalizeze restricțiile și măsurile menite să împiedice răspândirea noului coronavirus în comunitate. El a precizat că este nevoie de alte măsuri, mai dure pentru că cele implementate până în present nu par suficiente pentru a stopa epidemia.

Ultima statistică COVID

Grupul de Comunicare Strategică a comunicat 8.499 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore și un număr de 1.226 de pacienți internați în secțiile Anestezie și Terapie Intensivă din întreaga țară. Astfel, numărul total al cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 457.848.

Totodată, vineri s-au înregistrat 172 de noi decese provocate de COVID-19. Până astăzi, numărul total al persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus care au decedat se ridică la 10.884 persoane.

„Până astăzi, 27 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 457.848 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 326.657 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 8.499 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform datelor anunţate de GCS.