Evenimentul ZileiPoliticaSituația se precipită. Când se ia decizia privind învestirea Guvernului Orban

Situația se precipită. Când se ia decizia privind învestirea Guvernului Orban

Situația se precipită. Când se ia decizia privind învestirea Guvernului Orban
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc luni la ora 12:00 pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban.

Premierul desemnat a depus, joi, în Parlament, lista miniștrilor din Cabinetul său, precum și Programul de guvernare. Ludovic Orban a solicitat ca audierile în comisii să se facă marți, iar miercuri, plenul reunit să dea votul de învestitură.

Atât președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cât și liderul deputaților PSD Alfred Simonis spun că audierea în comisii trebuie să aibă loc marți și miercuri pentru că procedura nu se poate face pe bandă rulantă. Având în vedere că PSD și Pro România au anunțat că nu votează Guvernul și că ei sunt cei care decid la nivelul Biroului Permanent, este posibil ca votul să aibă loc joi.

Adrian Dobre de la Pro România susține că formațiunea din care face parte ar trebui să intre în sală și să voteze împotriva Guvernului, ceea ce, în opinia lui, ar scurta procedura. Altfel, dacă nu există cvorum, votul va fi reprogramat.

Se pare că nu toți liderii partidelor cu care a discutat Ludovic Orban și de la care a avut o promisiune de susținere a Guvernului își mențin intenția.

UDMR vrea semnarea unui Protocol, printre condiții fiind și cea de menținere a legii de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin. Fără asta, dar și alte condiții, politicienii Uniunii nu votează Guvernul.

De asemenea, USR își menține cerința de schimbare a legii privind alegerea primarilor, dar în două tururi de scrutin.

De la ALDE,  deputații Steluța Cataniciu și Varujan Vosganian au dat deja de înțeles că nu mai sunt atât de convinși că vor vota Cabinetul Orban.

 


Accesează: