Evenimentul Zilei > Politica > Situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş A GENERAT UN MITING la care au fost prezenţi şi reprezentanţii UDMR
Situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş A GENERAT UN MITING la care au fost prezenţi şi reprezentanţii UDMR

Situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş A GENERAT UN MITING la care au fost prezenţi şi reprezentanţii UDMR

Mai mult de 500 de persoane au protestat sâmbătă în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. La această situație s-a ajuns după ce DNA a deschis o anchetă penală în legătură cu înfiinţarea respectivei unităţi de învăţământ.

Conform Agerpres, protestul a fost organizat de Fundaţia Statusul Româno Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenţi şi mai mulţi reprezentanţi ai UDMR: preşedintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla şi viceprimarul de Cluj, Horvath Anna.

Participanţii la această acţiune de protest, care s-a desfăşurat fără incidente, au purtat lumânări aprinse, iar alţii au adus cărţi, în semn de susţinere a învăţământului. Vicepreşedintele Asociaţiei Pedagogilor Maghiari din România, Virag Erzsebet, a declarat că este solidar cu directorul liceului, Tamasi Zsolt.

 

"Aproape că nu au existat vremuri în care să nu fi trebuit să ne ridicăm vocea în ceea ce priveşte anumite lezări ale drepturilor, în ceea ce priveşte dreptul la învăţământ în limba maghiară. În ultima vreme, aceste cazuri au devenit chiar mai frecvente şi din această cauză ne aflăm aici, în Piaţa centrală a Clujului şi manifestări similare au loc şi în alte oraşe din Transilvania. (…) Noi ne exprimăm solidaritatea cu Tamasi Zsolt. (…) Suntem convinşi de faptul că Tamasi Zsolt şi inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan, au luat decizii corecte şi cinstite în privinţa fondării acestei şcoli", a declarat Virag Erzsebet.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că protestatarii au venit să îşi exprime "dezamăgirea şi supărarea".

"Ca membru al Adunării Generale a Fundaţiei Statusul Romano-Catolic am venit aici pentru că suntem foarte dezamăgiţi şi supăraţi, am venit aici pentru că noi credem în adevăr şi în justiţie. Credem că nu poate fi închisă şcoala noastră doar prin autoritate, credem că domnul Ştefan Someşan (şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş – n.r.) nu a comis o ilegalitate în momentul în care a permis pentru refondarea Liceului Romano-Catolic. Suntem supăraţi pentru că ni se pare că în cei 100 de ani trecuţi parcă nu s-ar fi schimbat nimic. Suntem supăraţi pentru că experienţa noastră, tot ce am făcut prin muncă asiduă, încearcă să ni se ia şi suntem supăraţi pentru că tocmai când ne-am adunat puţin, atunci cu aroganţă şi cu mijloacele puterii ne doboară. Şi lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem, pentru că legea nu se respectă, nici la UMF şi nu este nimeni tras la răspundere pentru acest lucru", a declarat Hunor, care a completat că protestatarii cer doar restituirea bunurilor şi şcolile confiscate de regimul comunist.

În plus, liderul UDMR a menţionat că nici Biserica Romano-Catolică, nici directorul liceului, Zsolt-Jozsef Tamasi, urmărit penal, şi nici şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, arestat la domiciliu, nu au făcut vreun rău şi nu au comis nicio ilegalitate.

La această situaţie s-a ajuns după ce procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a directorului Zsolt-Jozsef Tamasi.