Situația din Ucraina explicată cel mai bine de reprezentantul Kenyei la ONU

Situația din Ucraina explicată cel mai bine de reprezentantul Kenyei la ONU Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Reprezentantul permanent al Kenyei la ONU a condamnat pe 21 februarie criza ruso-ucraineană, comparând-o cu colonialismul din Africa.

Într-o declarație adresată Consiliului de Securitate al ONU, la o reuniune de urgență pentru a discuta decizia Rusiei de a recunoaște regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, Martin Kimani a spus că demersul Rusiei încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că Africa însăși a trebuit să se confrunte cu granițele create de puterile coloniale din cauza scopului mai mare al păcii.

„Kenya și aproape toate țările africane s-au născut la sfârșitul imperiului”, a spus el. „Granițele noastre nu erau după desenul nostru. Au fost atrași în metropolele coloniale îndepărtate ale Londrei, Parisului și Lisabona fără a ține cont de națiunile antice pe care le-au despărțit.”

Gabon și Ghana sunt celelalte țări africane care s-au pronunțat și împotriva acțiunilor Moscovei în Ucraina. Separatiștii susținuți de Rusia în regiuni s-au desprins de Ucraina în 2014 și cei doi au devenit autoproclamate „republici populare”. Putin susține că estul Ucrainei este un vechi pământ rusesc, iar pe 21 februarie a decis „să recunoască imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 1991, Rusia și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică, un stat socialist care se întindea pe Eurasia încă din 1922. Cele două țări și alte 13 țări au apărut din dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991.

Retrasarea granițelor

Analogia cu colonialismul lui Kimani provine din trasarea controversată a granițelor africane de către puterile coloniale. Puterile europene au impus africanilor ideile de state și granițe prin crearea de granițe artificiale bazate pe resurse și alte interese ale acestora și cu istoria cunoștințelor limitate și compoziția etnică a continentului.

Alertă maximă! Forțele de apărare maghiare mobilizează trupe aproape de frontiera cu Ucraina

Sursa: https://hungarytoday.hu/

În cazul independenței, statele africane au decis să rămână cu granițele coloniale pentru a evita conflictele. Au existat dispute și schimbări încă de atunci, cum ar fi separarea Eritreei de Etiopia în 1993 și separarea Sudanului de Sud de Sudan în 2011. Dar granițele continentului au rămas în mare parte intacte, potrivit Yahoo News.

„În loc să formăm națiuni care au privit înapoi în istorie cu o nostalgie, am ales să așteptăm cu nerăbdare o măreție pe care niciuna dintre numeroasele noastre națiuni și popoare nu a cunoscut-o vreodată”, a spus Kimani. „Am ales să respectăm regulile OAU (Organizația Unității Africane) și Carta Națiunilor Unite nu pentru că granițele noastre ne-au mulțumit, ci pentru că ne-am dorit ceva mai mare, făurit în pace.”