Situația devine alarmantă în toată Europa. Se cere populației de pe „Bătrânul Continent” să strângă tot mai mult cureaua
- Nicolae Comănescu
- 22 aprilie 2022, 08:46
La nivel oficial se iau în calcul măsuri pentru a reduce cât mai mult dependența de gazul importat din Rusia. Asta înseamnă și o perioadă de criză, în care toată lumea ar trebui să încerce să reducă energia consumată.
La nivel Uniunii Europene (UE) se dau sfaturi cetățenilor, pentru a economisi energie. Asta în condițiile în care toate statele de pe „Bătrânul Continent” încearcă să limiteze cât mai mult dependența de gazul natural importat din Rusia.
Sfaturi date la nivel european, pentru economia energiei
AIE și Comisia Europeană au prezentat o serie de sfaturi de economisire a energiei pentru a-i încuraja pe cetățenii UE să își reducă facturile la energie și dependența de combustibilul rusesc.
În cadrul unui comunicat ce a fost redactat, joi, directorul executiv al AIE, dr. Fatih Birol, a declarat că „utilizarea unei cantități mai mici de energie este o modalitate concretă de a ajuta poporul ucrainean și de a ne ajuta pe noi înșine”.
Birol a adăugat că măsurile sugerate pot „reduce fluxul de bani către armata Rusiei și ne pot ajuta să ne punem pe calea unei planete mai curate și mai durabile”.
Printre măsurile recomandate se numără: reducerea încălzirii, utilizarea mai puțin a aerului condiționat, lucrul de acasă și călătoria cu mijloacele de transport în comun atunci când este posibil. De asemenea, se precizează că guvernele ar putea oferi „stimulente financiare” prin reducerea tarifelor de călătorie și prin sprijinirea instalării de panouri solare, după cum anunță Mediafax.
Dacă aceste acțiuni ar fi susținute de toți cetățenii Uniunii Europene, atunci „s-ar economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super tancuri și suficient gaz natural pentru a încălzi aproape 20 de milioane de locuințe”.
România, cel mai puțin dependentă de gazele importate din Rusia
România stă cel mai bine în clasamentul european și importă doar 24% din necesarul gaze. Europa a identificat câteva soluții pentru a reduce această dependență.
Conform datelor de la Eurostat, rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020. România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%). Alte state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale sunt: Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).