Bolnavii se pot trata în străinătate pe banii statului. Ce este și cum se obține formularul S2

Bolnavii se pot trata în străinătate pe banii statului. Ce este și cum se obține formularul S2

Sistemul medical din România nu poate oferii serviciile necesare pacienților care suferă de afecțiuni grave, precum cancer sau boli respiratorii. În aceste condiții, tot mai mulți cetățeni fug în țările europene pentru a se trata. Statul român pune la dispoziția bolnavilor formularul S2 care le permite pacienților, în anumite condiții, decontarea serviciilor medicale.

Cetățenii români părăsesc țara nu doar din cauza situației financiare. Nu puțini sunt cei care aleg să părăsească România și pentru tratamentele pe care statul nu le poate pune la dispoziția pacienților. Vorbim de boli grave sau afecțiuni pe care sistemul medical nu le poate trata în mod corespunzător.

Românii emigrează și din cauza lipsurilor din sistemul medical

În topul afecțiunilor pe care pacienții români aleg să le trateze în străinătate regăsim bolile sistemului circulator, tratamentul pentru cancer, iar pe ultlimul loc sunt afecțiunile pediatrice. Boli pe care sistemul medical din țară nu le poate trata în timp util.

Lista este completată cu alte boli ale sistemului respirator, afecțiuni neurologice sau ortopedice. Portivit datelor statistice, majoritatea pacienților care primesc formularul S2 aleg sistemul medical Germania, aproximativ 37%.

Ne puteți urmări și pe Google News
Sistemul medical, un alt motiv pentru care românii pleacă din țară

Sursa foto: Arhiva EvZ

Germania în topul preferințelor

În Italia ajung 26% dintre pacienții români, în timp ce în Franța pleacă 17% dintre românii suferinzi, iar în spitalele din Austria și Elveția ajung 5% dintre pacienții români.

Anual sunt eliberate undeva la 700 de formulare tip S2. Formulare care permit pacienților români să fie tratați în străinătate, iar costurile tratamentului sunt decontate de statul român.

Datele furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate indică faptul că la nivelul anului 2022 s-au alocat fonduri totale de 6,2 milioane de lei, echivalentul a 1,25 milioane de euro, pentru rambursarea cheltuielilor cu serviciile medicale suportate de către asigurații români pe teritoriul altui stat din UE.

Sistemul medical nu poate trata bolnavii în timp util

Sursa foto: Arhiva EvZ

Sistemul medical din România nu poate trata bolnavii în timp util

Condiția pentru a beneficia de formularul S2 este solicitantul să obțină confirmarea medicală care să ateste că sistemul medical din România nu poate asigura tratamentul bolnavului în timp util pentru evoluția bolii. Tocmai de aceea, numărul pacienților care utlizează acest mecanism este redus.

De menționat este faptul că, România decontează doar cât ar costa procedurile medicale dacă pacientul le-ar efectua în țară. Diferențele sunt suportate de pacienți. Dar chiar și în aceste condiții, în unele cazuri formularul S2 reprezintă o oportunitate pentru pacienții străini, dat fiind tehnologia și tratamentele mai avansate din țările străine, potrivit panorama.ro.