Cum dă Ponta cu stângul în "dreptul" lui Năstase. Opera fostului premier, sistemul numirii judecătorilor "politruci" la CC, contestată de "discipol"

Cum dă Ponta cu stângul în "dreptul" lui Năstase. Opera fostului premier, sistemul numirii judecătorilor "politruci" la CC, contestată de "discipol"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, co-preşedinte al Uniunii Social Liberale contestă actualul sistemul de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, impus, culmea, de propriul partid pe vremea guvernării Năstase. Nemulţumit de ceea ce el numeşte instalarea "unor politruci care nu au nicio legătură nici cu sistemul de justiţie, dar votează ca o a treia Cameră a Parlamentului", Ponta a propus, astăzi, ca membri acestei Curţi să fie numiţi dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În prezent, Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea a cestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă. Judecătorii Curţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învaţământul juridic superior. Sistemul de numire şi funcţionare implementat pe vremea când nu era decât şeful Corpului de Control al primului ministru Adrian Năstase, actualul lider social-democrat se declară în prezent nemulţumit de efectele induse de politica propriului său partid. Amnezie: creatorul sistemului generator de politruci la Curte, trecut sub tăcere Acest sistem de numire a fost implementet în timpul guvernării Năstase, PSD-ul de atunci fiind principalul beneficiar, această formaţiune deţinând ani la rând controlul Curţii prin reprezentanţii săi. În prezent, controlul a fost pierdut în favoarea PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu, o stare de lucruri cu care  actuala conducere social-democrată nu se mai poate împăca. "Ce facem cu CCR? O numim în continuare politic? Din trei în trei ani, cine e la putere îşi numeşte nişte politruci care nu au nicio legătură nici cu sistemul de justiţie, dar votează ca o a treia Cameră a Parlamentului. Aţi văzut cum e votul la Curtea Constituţională. Cinci la patru. Nu contează despre ce discutăm. Este cinci la patru. Când, în mod normal, pe Constituţie ar trebui să fie nouă la zero, dacă e sau nu constituţional. Sigur, Curtea Constituţională - din nou nu e opinia mea, ci doar citez din clasici în viaţă - uneori este o curte foarte responsabilă, care ne spune acum exact invers decât ce ne-a spus acum trei ani, alteori este o curte de penibili, dacă îndrăznesc cumva să nu respecte decizia politică care li s-a transmis. Există soluţii pe care trebuie să le discutăm", a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, Victor Ponta, la lansarea programului USL ''O justiţie independentă pentru o Românie puternică''. Magistraţii de la ÎCCJ, pe post de leac În opinia lui Ponta, cei nouă judecători ai CCR ar trebui să nu mai poată fi numiţi decât dintre magistraţii de la ÎCCJ. "Să nu mai caut eu trei prieteni, că sunt la putere, pe care să-i numesc la CCR şi care să spună că tot ce decid eu la guvernare este constituţional. Trebuie făcut ceva pentru că am ajuns realmente într-un stadiu de blocaj şi de desconsiderare a ceea ce înseamnă CCR", a spus Ponta.

Liderul PSD a invocate actual stare de lucruri, arătând că este nevoie de stabilirea clară a unei perioade pentru faza de cercetare penală, deoarece pe cetăţean nu-l încălzeşte cu nimic dacă, după cinci ani, i se dă neînceperea urmării penale. "Dacă azi sunt acuzat de infracţiune şi stă dosarul cinci ani la un procuror cu ce mă încălzeşte că peste cinci ani îmi dă neînceperea urmăririi penale. Cred că trebuie să existe un termen. Ai dovezi - acuzi un om, nu le ai - nu îl acuzi, e simplu", a afirmat Ponta.

În opinia preşedintelui social-democrat, trebuie luate decizii şi în ceea ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, prea expus presiunilor politice. "Când spune că are dreptate preşedintele ţării devine deodată un consiliu foarte bun, dacă spune că nu e treaba unui politician să se bage în justiţie, devin toţi nişte corupţi, nişte penibili - termenii nu-mi aparţin, nu i-am folosit niciodată, dar îi folosesc totuşi politicieni aflaţi la putere", a susţinut Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ponta crede că în domeniul justiţiei problema nu este legată "doar despre corupţie", ci în primul rând de cele câteva milioane de procese. Sistem judiciar pe două paliere "Justiţia nu este doar despre corupţie, sunt câteva milioane de români, câteva poate sute de mii de firme româneşti şi străine care au procese în justiţia din România, procese civile, procese comerciale, procesele penale - pe care eu le consider reprezentând cel puţin acelaşi pericol pentru societate dacă nu cumva chiar mai mare - cele referitoare la crime, la violuri, la tâlhării. Pentru mine asta este justiţia. (...) Sunt probleme de structură ale justiţiei româneşti pe care nimeni în ultimii ani nu le-a mai abordat pentru că e mai simplu să vorbeşti de lupta anticorupţie, l-au luat pe senatorul X, pe deputatul Y sau pe primarul Z şi în felul astă ne facem că uităm de cei câteva milioane de români care au un proces al lor, mult mai important decât cel al primarului de la Cluj sau al senatorului de la Bucureşti, şi care proces nu se termină", a declarat Ponta. Liderul PSD s-a pronunţat în favoarea variantei în care sistemul judiciar să se reorganizeze pe două niveluri de jurisdicţie, şi nu pe trei niveluri cum este în prezent. "Trebuie să discutăm la modul serios câte grade de jurisdicţie îşi permite sistemul de jurisdicţie. Avem trei grade de jurisdicţie, ne judecăm de două ori pe fond şi o dată în recurs. Avem suficienţi judecători, avem suficient timp? Putem să ne permitem să avem doar două grade de jurisdicţie, cum au foarte multe ţări, mă judec o dată în fond şi apoi dacă sunt motive de recurs", a spus Ponta, precizând că în mod personal pledează pentru reorganizarea în două grade de jurisdicţie în justiţie.