Sistemul în România se schimbă radical. Ghidul a fost pregătit. Astea sunt noile obligații

Sistemul în România se schimbă radical. Ghidul a fost pregătit. Astea sunt noile obligații sursa foto. EVZ

Anunț de ultimă oră pentru sute de mii de angajați și pentru angajatori. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, anunță că urmează schimbări radicale.

Potrivit anunțul făcut de Violeta Alexandru, ministrul Muncii, aceste schimbări vizează sute de mii de contracte de muncă.

Mai exact, ministrul liberal al Muncii susține că a fost finalizat un ghid pentru modificările concrete în contractele individuale de muncă (CIM). Potrivit ministrului, în acest ghid sunt și recomandări cu privire la decalarea programului de lucru – de luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Gata și Ghidul pentru modificările concrete în contractele individuale de muncă ca urmare a activității în telemuncă/muncă la domiciliu. În următoarea perioadă se va munci așa, acolo unde se poate. Sunt acolo și recomandări cu privire la decalarea programului de lucru – de luni. Materialul este disponibil la: https://bit.ly/3k3Xgi5

Am cerut Inspecției Muncii să ajute angajatorii, în această perioadă, pentru ca angajații lor, care vor trece în munca de la distanță, să aibă toate documentele puse la punct. Nu vreau să trecem prea repede peste aceste implicații generate de recentele decizii din Guvern iar după ce se va sfârși această perioadă, când lucrurile revin la normal, angajații să aibă surpriza ca lucrurile să nu fi fost puse la punct pentru ei. Recunosc că este “un defect profesional” – îmi place ca lucrurile să fie puse la punct”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Violeta Alexandru mai punctează că Inspecția Muncii trebuie să asculte și să se implice în rezolvarea sesizărilor oamenilor.

„După ce le-am cerut să elaboreze acest Ghid practic dat publicității în această seară, m-am gândit fix la acest lucru: de ce nu a avut Inspecția Muncii ideea? Nu e nimic complicat. Trebuie doar să îți pese.

Instituțiile trebuie să anticipeze nevoile oamenilor. Din acest motiv, din convingerea mea că Inspecția Muncii trebuie să asculte, să se implice în rezolvarea sesizărilor oamenilor, am criticat mult prea modesta reacție a Inspecției Muncii cu privire la sesizările oamenilor în legătură cu relațiile de muncă”, a mai spus Violeta Alexandru.