Schimbări în sistemul educațional din Republica Moldova. Măsurile intră în vigoare pe 1 ianuarie 2024

Schimbări în sistemul educațional din Republica Moldova. Măsurile intră în vigoare pe 1 ianuarie 2024 Sursă foto: Arhiva EVZ

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova, Dan Perciun, a anuțat schimbări în sistemul educațional, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Sistemul educațional din Republica Moldova va trece printr-o serie de schimbări, începând cu 1 ianuarie 2024. Ministrul Educației, Dorin Perciun, a anunțat un prim set de măsuri.

Acestea includ un moratoriu asupra controalelor externe, restricționarea numărului de documente obligatorii pentru instituțiile de învățământ și eliminarea anumitor rapoarte elaborate de cadrele didactice și manageriale.

Astfel, în 2024, procesul de evaluare externă în învățământul general, organizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație (ANACEC), va fi suspendat. Această decizie a fost comunicată în cadrul unei conferințe de presă astăzi, pe 18 decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul educațional. Cum vor fi evaluate școlile

De la 1 ianuarie, ANACEC nu va mai desfășura controale externe în instituțiile de învățământ. ”Agenția va avea jumătate de an la dispoziție pentru a schimba modul în care evaluează școlile și pentru a propune o nouă variantă a metodologiei de evaluare, una mai simplă, mai clară și care să evalueze într-adevăr calitatea procesului educațional și nu doar niște hârtii”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova

Dan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova. Sursa foto: mec.gov.md

În cadrul eforturilor sale de debirocratizare, ministerul a intervenit asupra Nomenclatorului tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general. A fost luată decizia de a exclude sau modifica 5 modele de rapoarte. De a elimina 10 registre de evidență și 3 dosare de evidență a dovezilor.

„Ne propunem să reducem semnificativ lista actelor care trebuie să existe într-o instituție de învățământ. Totodată, vom interveni și în modul de aprobare și verificare a acestora”, a precizat ministrul Dan Perciun.

Ministrul a subliniat că Ministerul Educației va dezvolta un model unic de planificare a activităților didactice, planificat să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Aceste inițiative au fost discutate în colaborare cu conducătorii instituțiilor de învățământ și cadrele didactice.

În anul următor, MEC va propune un al doilea set de măsuri de debirocratizare, care să completeze inițiativele inițiale și să simplifice activitatea didactică, potrivit ea.md.