Sistemul 5G se construiește greu de frica chinezilor

Sistemul 5G se construiește greu de frica chinezilor

Uniunea Europeană a publicat un set de norme de securitate în ceea ce privește sistemul 5G, astfel încât alte state din afara UE să nu poate să se infiltreze în rețelele de tehnologie mobilă.

De câțiva ani, în jurul sistemului 5G există o mare controversă, cel mai mare dușman al implementării acestuia fiind chiar Statele Unite ale Americii, care se tem de China, care va putea avea acces nestingherit la o bază de date mondiale, cu informații de top, din diferite domenii de activitate. SUA, face o presiune formidabilă la Uniunea Europeană pentru a nu accepta printre firmele care se vor ocupa de 5G, gigantul mondial chinez, Huawei.

De altfel, politica UE în ceea ce privește sistemul 5G este de a recomanda țărilor membre să adopte standarde de securitate, în funcție de interesele pe care le au.

În acest sens, UE a emis miercuri un set de reguli, care nu sunt obligatorii pentru statele membre, în cadrul unui raport care evidențiază anumite amenințări din partea inițiativelor cibernetice ofensive ale unor țări din afara UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai multe state membre au identificat potențiale pericole care se referă la ţări din afara UE, care ar fi o  ameninţare cibernetică la adresa intereselor lor naţionale, pe baza precedentelor modalităţi de atac folosite de anumite entităţi sau privind existenţa unui program cibernetic ofensiv al unui terţ stat împotriva lor”, se arată în documentul. Mai mult, UE vorbește și despre faptul că, prin adoptarea noului sistem 5G, va exista o „expunere sporită la atacuri şi mai multe porţi de intrare potenţiale pentru atacatori”. Aceasta „ar putea facilita totodată actorilor ameninţării să aplice inserţii maliţioase produselor şi să le facă mai greu de detectat”.

În afara UE, Statele Unite ale Americii a întreprins o serie de acțiuni care să vizeze instituirea unor norme de securitate care să nu permită accesul chinezilor la informații de top. În acest sens, SUA a semnat cu Polonia o declarație comună de securitate 5G. De asemenea, premierul grec a fost chemat la Washington, unde a discutat cu președintele Trump, exact despre acest subiect.

Mai mult, relațiile dintre SUA și Marea Britanie par a se răci după ce premierul britanic a luat decizia de a acorda Huawei, un rol limitat de introducere a viitoarei tehnologii 5G. „Ne vom asigura că la trecerea informaţiilor americane printr-o reţea, putem fi încrezători că acea reţea este de încredere”, a secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Marea Britanie a luat decizia să excludă participanții cu risc înalt de la construcția rețelei 5G. Mai mult, UK a limitat la un grad de 35 la sută, implicarea firmelor în construcția sistemului 5G, și doar acolo unde nu sunt interese înalte, cum ar fi bazele militare, centralele nucleare sau alte facilități de importanță națională.