Israel: Sistemele antiaeriene rusești nu pot proteja forțele iraniene din Siria

Israel: Sistemele antiaeriene rusești nu pot proteja forțele iraniene din Siria

Israelul este convins că va fi capabil să atace forțele iraniene din Siria chiar și acum, când partenerul Iranului, Rusia, a transferat către Siria sisteme de apărare antiaeriană moderne de tip S-300.

Într-un interviu acordat la Ierusalim, serviciului de limbă persană al postului de radio ”Voice of America” de către vicepremierul israelian Michael Oren, acesta a declarat că sistemele rusești antiaeriane S-300 "vor ridica o problemă, dar nu una care nu poate fi depășită".

"Israelul a depășit astfel de probleme încă din ziua înființării sale în 1948", a observat Oren, "vom depăși această situație, dacă va trebui".

Rusia a trimis sistemele S-300 aliatei sale Siria, ca urmare a unui incident care a avut loc pe data de  17 septembrie, atunci când militarii sirieni au doborât din greșeală un avion de recunoaștere rus în timp ce încercau să opună un atac aerian israelian. La vremea respectivă, trupele siriene utilizau sisteme S-200 mai puțin avansate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele  Parlamentului din Iran, Ali Larijani, a declarat că prezența sistemelor S-300 în Siria este o lovitură pentru israelieni, care astfel sunt împiedicați să lovească forțelor iraniene.

Oren a declarat că militarii israelieni și cei ruși se află în contact zilnic, la nivelul șefilor adjuncți de stat major general, pentru a evita o confruntare între cele două armate. "Vom face tot ce putem pentru a preveni acest lucru", a remarcat Oren, "suntem complet dezinteresați de o confruntare militară cu Rusia".

Radarul de cercetare al spațiului aerian al sistemului S-300 poate urmări până la 100 de ținte și dirija până la 12 rachete simultan. Rachetele sol-aer sunt containerizate și nu necesită întreținere pe toată durata exploatării.