Unii oameni de afaceri care au solicitat instanţelor intrarea în insolvenţă depun declaraţii fiscale rectificative, astfel încât să figureze la stat ca având de plătit taxe şi impozite mult mai mici.
Unii oameni de afaceri care au demarat procedurile de intrare în insolvenţă au găsit o soluţie de a plăti impozite şi TVA mai mici decât ar fi trebuit în mod normal. Potrivit Codului Fiscal, societăţile comerciale trebuie să depună, de două ori pe an, "declaraţii privind livrărileprestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul României".
Astfel, patronii firmelor respective depun o asemenea decla raţie informativă, iar cu câteva zile înainte de primul termen stabilit de instanţă în procesul privind intrarea în insolvenţă, e depusă o nouă declaraţie, de această dată rectificativă, în care va loarea impozitului şi a TVA-ului datorate statului scade semni ficativ. Odată declanşată procedura de insolvenţă, ori ce pro ceduri judiciare sau financiare împotriva societăţii respective sunt suspendate, potrivit legislaţiei în vigoare.
Acte schimbate la Finanţe
Mecanismul întregului sistem a fost explicat pentru EVZ de un om de afaceri din Cluj-Napoca, Stelian Ilea, care susţine că fostul său partener de afaceri "a fraudat" bugetul de stat cu aproximativ un milion de euro, iar pe el l-a înşelat cu 1,5 milioane de euro.
Cazul prezentat de Stelian Ilea se referă la firma Tartan Impex SRL, din Cluj-Napoca. În evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, pentru semestrul unu al anului 2008, Tartan Impex SRL figurează că a depus o declaraţie informativă, pe 25 iulie 2008, potrivit căreia avea de plătit 1,8 milioane de lei impozit pe profit şi 2,3 milioane de lei TVA.
Şase luni mai târziu, pe 9 februarie 2009, chiar cu trei zile înainte de a intra în insolvenţă, firma Tartan Impex SRL a depus o altă declaraţie, de data asta rectificativă. Potrivit noilor documente, societatea avea de plătit la bugetul de stat, tot pentru semestrul întâi al anului 2008, doar 46.700 lei impozit pe profit şi 55.000 de lei TVA. Pe 12 februarie 2009, Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea de intrare în insolvenţă a societăţii comerciale.
Control suspendat şi reluat
Ca urmare a unor plângeri formulate de Stelian Ilea, Fiscul a demarat un control la firma Tartan, însă în procesul-verbal încheiat pe 8 octombrie 2009 nu este trecută nicio concluzie. "Au controlat încrucişat şi, la capitolul concluzii, nu au scris nimic. În schimb, eu m-am trezit cu o plângere penală că aş fi furat un bilet la ordin. După ce au văzut că nu sunt probe, au schimbat încadrarea juridică din furt de bilet la ordin în instigare la abuz de încredere", se plânge Stelian Ilea.
Într-un document emis de şeful Inspecţiei Fiscale din cadrul DGFP Cluj, Viorel Moldovan, în noiembrie 2009, se arată că inspecţia fiscală efectuată la firma Tartan Impex SRL a fost suspendată. După ce reporterii EVZ s-au interesat de caz, în urmă cu câteva zile, Fiscul a reluat controlul la firma Tartan Impex. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj a invocat secretul fiscal în legătură cu reînceperea controlului la societatea Tartan Impex SRL, potrivit declaraţiilor lui Glogor Gavriş, purtător de cuvânt al instituţiei.
Pe de altă parte, repre zentanţii Tribunalului Comercial Cluj au declarat că, în anul 2009, pe rolul acestei instanţe au existat 3.557 dosare de insolvenţă. "În 80% din cazuri, Direcţia de Finanţe solicită diferite sume de bani. Realizarea creanţelor împotriva unei firme se poate realiza până la o dată fixată de judecător. După această dată, orice sumă stabilită în plus de către ad ministraţiile financiare e prescrisă ca fiind tardivă", a explicat un judecător de la Tribunalul Comercial Cluj.
Eroare de redactare
Adrian Mureşan, patronul firmei Tartan Impex SRL, susţine că sumele diferite raportate în cele două declaraţii fiscale au fost rezultatul unei erori de redactare a documentelor respective.
"Am discutat cu persoana care se ocupă de contabilitate şi mi-a spus că documentele depuse la finanţe sunt însoţite de dovezi justificative. Diferenţa mare apare în momentul în care din aceste declaraţii justificative rezultă că nu s-a pus virgulă în loc de punct, iar de aici o factură de 800.000 de lei s-a înregistrat de trei ori mai mult", explică Adrian Mureşan.
"După data stabilită de judecător, orice sumă stabilită de Fisc e prescrisă ca fiind tardivă.", JUDECĂTOR, Tribunalul Comercial Cluj