Avionul sirian de pasageri, forţat să aterizeze la Ankara, transporta muniţii pentru Damasc| VIDEO
- Simona Mătieș
- 11 octombrie 2012, 23:50
Un avion de pasageri sirian Airbus A-320, care efectua un zbor pe ruta Moscova-Damasc, a fost obligat să aterizeze forţat pe aeroportul din Ankara şi a putut să-şi continue zborul abia după nouă ore.
UPDATE 6. "Încărcătura, compusă din echipament şi muniţii, era destinată Ministerului sirian al Apărării, provenind de la un fabricant rus de material militar", a afirmat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferinţe de presă. UPDATE 5. Forţele aeriene siriene au primit ordin să intercepteze toate avioanele turce care survolează spaţiul aerian al Siriei. Pe de altă parte, Turcia ar fi interzis aviaţei sale să survoleze ţara vecină, potrivit RIA Novosti. UPDATE 4. Ministerul turc al Afacerilor Externe a respins astăzi, printr-un comunicat, acuzaţiile diplomaţiei ruse şi siriene, susţinând că viaţa pasagerilor nu a fost pusă în pericol niciun moment. În plus, oficialii turci susţin că echipajul avionului a fost informat că aeronava va fi controlată "în timp ce survola Marea Neagră, având astfel posibilitatea de a face cale întoarsă".
"De la aterizarea avionului au fost luate toate măsurile pentru a asigura securitatea pasagerilor şi pentru a răspunde nevoilor acestora", subliniază comunicatul, precizând că aceştia au fost invitaţi să meargă în sala de aşteptare din aeroport până la finalizarea operaţiunilor de control, dar că cei mai mulţi au preferat să rămână la bord.
UPDATE 3: Moscova a acuzat Turcia că a pus în pericol viaţa pasagerilor ruşi atunci când a folosit avioane militare, pentru a forţa un avion sirian să aterizeze la Ankara. Avionul sirian, care venea de la Moscova, a fost interceptat şi percheziţionat, ieri, sub suspiciunea că transporta arme. Oficiali din Rusia şi Siria au negat ferm acuzaţiile, iar Damascul a acuzat Turcia de "piraterie" şi de încălcarea legislaţiei internaţionale. Incidentul a crescut tensiunile din Turcia şi Siria. Între timp, agenţia de presă siriană Sana, citată de BBC, a relatat despre un atac asupra unui autobuz, în apropierea graniţei cu Libanul, în care ar fi murit 8 pasageri, alţi 8 fiind răniţi, când "teroriştii" au deschis focul asupra autobuzului. UPDATE 2: Siria şi-a suspendat, în urmă cu o săptămână, importul de electricitate din Turcia, care a ripostat în mai multe rândurila tirurile de obuze lansate de pe teritoriul sirian, a anunţat, azi, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.
Oficialul turc a ţinut să precizeze însă că ţara sa este gata să reia livările de energie electrică către Siria dacă Damascul va solicita acest lucru. Ankara, care furnizează aproximativ 20% din energia consumată de statul vecin, a ameninţat Damascul în luna ianuarie că va sista livrările de energie electrică, după doborârea unui avion de luptă turc de către apărarea aeriană siriană.
Anunţul Damascului survine în condiţiile unei intensificări considerabile a tensiunilor dintre cele două ţări după bombardarea de către Siria a satului frontalier turc Akcakale în urmă cu o săptămână, soldată cu moartea a cinci civili turci. UPDATE 1: Avionul sirian, forţat să aterizeze, transporta "mărfuri ilegale", potrivit ministrului turc de Externe, relatează BBC. Ahmet Davutoglu a declarat că materiale "nedorite" au fost confiscate din avion, înainte de a i se permite să plece. Oficialul nu a precizat dacă era vorba despre arme care ar fi fost găsite în urma percheziţiei avionului. "Există o încărcătură ilegală la bordul avionului şi aceasta trebuia declarată", a mai spus Davutoglu. Încărcătură confiscată Autorităţile turce au confiscat o parte dintr-o încărcătură considerată sensibilă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Este vorba de echipamente de comunicaţii, staţii radio şi de dispozitive de bruiaj, care blochează sau întrerup semnalele radio emise de telefoanele mobile.
Aeronava de pasageri a fost interceptată, aseară, în momentul intrării în spaţiul aerian al Turciei, de câteva avioane de vânătoare F-16. Aparatul avea la bord doar 30 de pasageri, cu mult sub capacitatea sa de transport de 180 de persoane.
Decizia autorităţilor turce avea la bază informaţii de la serviciile secrete, conform cărora la bordul avionului, care venea de la Moscova şi se îndrepta spre Damasc, se afla o încărcătura cu destinaţie "non-civilă". Ministrul de externe Ahmet Davutoglu a subliniat, într-o intervenţie la un post local de televiziune, că operaţiunea s-a desfăşurat în strictă conformitate cu legislaţia internaţională.
Canalul turc de televiziune NTV a specificat, într-o relatare, că la percheziţie autorităţile turce au descoperit un obiect asemănător cu "o parte a unei rachete". CNN Turk a transmis, la rândul său, că obiectul era "parte a unui sistem de armament", fără alte precizări. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/3PaxZfkjia8" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>