Siria revine la viață după ani catastrofali. Țara distrusă de război a fost acceptată într-un organism important

Siria revine la viață după ani catastrofali. Țara distrusă de război a fost acceptată într-un organism important Sursa: Wikipedia

Miniştrii de externe din ţările arabe au decis duminică la Cairo să reintegreze regimul sirian în Liga Arabă după ce l-a exclus în 2011 pentru represiunea îndreptată împotriva unei mişcări populare care a degenerat ulterior într-un război sângeros,

"Delegaţiile guvernului Republicii Arabe Siriene îşi vor avea locul din nou în Liga Arabă", indică textul votat de toţi miniştrii acestei organizaţii într-o reuniune cu uşile închise, la sediul Ligii Arabe din Cairo.

Izolat pe plan diplomatic din 2011, preşedintele sirian Bashar al-Assad a ieşit recent din statutul său de 'persona non grata', iar unii observatori estimează că el ar putea chiar să asiste la summitul anual al şefilor de stat ai acestei organizaţii panarabe, preconizat să aibă loc la 19 mai la Jeddah.

Este o revenire spectaculoasă dacă se ţine cont că în 2013 opoziţia anti-Assad a putut ocupa locul Siriei în cursul unui summit al Ligii Arabe la Doha, în Qatar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele ţări arabe i-au susţinut pe rebeli la începutul războiului, devenit de atunci un teren de confruntare între forţe străine şi care s-a soldat cu circa 500.000 de morţi şi cu milioane de refugiaţi şi strămutaţi. Dacă această încălzire diplomatică era pregătită de câteva luni, Al-Assad a beneficiat de elanul de solidaritate mondial după cutremurul devastator din 6 februarie, soldat cu mii de morţi în Turcia şi în Siria.

Preşedintele sirian şi miniştrii săi au văzut astfel defilând la Damasc reprezentanţi ai numeroase ţări arabe care refuzaseră până atunci să-şi normalizeze relaţiile cu Siria, unele făcând chiar din plecarea regimului actual sirian de la putere o condiţie sine qua non.

Mișcare istorică pentru Siria

Damascul mizează de acum pe o deplină normalizare a relaţiilor cu ţările arabe, în special cu bogatele monarhii din Golful Persic - mari aliate ale opoziţiei anti-Assad multă vreme - pentru a finanţa costisitoarea reconstrucţie a infrastructurilor devastate de repetatele conflicte.

Beneficiind un timp de sprijinul preţios al Rusiei şi Iranului, regimul lui Al-Assad a preluat controlul asupra unei mari părţi din teritoriul ţării, chiar dacă 4 milioane de persoane trăiesc în nord-vestul controlat de rebeli şi de jihadişti.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi omologul său sirian au anunţat sâmbătă la Damasc consolidarea legăturilor diplomatice şi economice ale ţărilor lor, punând accent pe reconstrucţie.

Potrivit unei anchete AFP publicată în noiembrie, Siria a reuşit să se menţină pe linia de plutire exportând captagon. Acest stimulent a dat naştere unei industrii legale de peste 10 miliarde de dolari, făcând din Siria narco-statul cel mai recent din lume.

Emiratele Arabe Unite, primul stat din Golf, care şi-a restabilit relaţiile cu Damascul, şi-au redeschis ambasada în 2018 şi l-au primit pe Al-Assad în martie.

În noiembrie 2011, 18 din cele 22 de ţări membre ale Ligii Arabe suspendaseră participarea guvernului sirian la reuniunile lor, suscitând aprobarea ţărilor occidentale şi a Turciei, dar nu şi a Rusiei, Iranului, Irakului şi Libanului.

Țara distrusă de război revine în Liga Arabă

Organizaţia panarabă impusese de asemenea sancţiuni economice Siriei şi suspendase legăturile aeriene, după luni de măsuri economice americane şi europene împotriva conducătorilor şi intereselor economice ale Siriei.

În februarie 2012, ţările din Consiliul de cooperare al Golfului (Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite) îşi rechemaseră ambasadorii din Siria.

Dar la sfârşitul anului 2018, Emiratele Arabe Unite (EAU), care şi-a înmulţit contactele diplomatice şi încearcă să se impună ca lider pe scena arabă, şi-au redeschis ambasada la Damasc. Bashar al-Assad a răspuns printr-o vizită în martie 2022 în EAU, aceasta fiind prima sa vizită într-o ţară arabă de la începutul războiului.

În 2023, situaţia regională se schimbă radical:Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, mari inamici, se reconciliază în martie.

În siajul acestor evenimente, în 12 aprilie, ministrul de externe sirian efectuează o vizită surpriză în Arabia Saudită, o premieră de la începutul conflictului.

Înainte de aceasta, cu puţin timp după seism, şeful diplomaţiei egiptene, a cărui ţară ocupă un loc de frunte în Liga Arabă, fusese trimis la Damasc pentru o vizită "umanitară".

În afară de Liga Arabă, Turcia, marele susţinător al oponenţilor anti-Assad din 2011, începe de asemenea o ameliorare a relaţiilor.

La sfârşitul anului 2022, miniştrii turc şi sirian ai apărării s-au întâlnit în cadrul unei reuniuni tripartite la Moscova. Dar Bashar al-Assad insistă că nu va fi nicio apropiere fără "încetarea ocupaţiei" turce a teritoriului sirian, potrivit AFP, citată de Agerpres.