Siria: Ajutorul umanitar în nord-vestul țării va putea fi reluat

Sursa: Unicef.org

Damascul a autorizat Organizația Națiunilor Unite să folosească timp de șase luni şi în "cooperare" punctul de trecere a frontierei Bab Al-Hawa, principala poartă de intrare a ajutorului pentru zonele rebele închisă de luni din cauza expirării mandatului ONU.

Ruta majoră care permite accesul pentru ajutor umanitar la populațiile din nord-vestul Siriei se deschide din nou. Damascul "a luat decizia suverană de a permite Națiunilor Unite și agențiilor sale specializate să folosească punctul de trecere Bab Al-Hawa pentru a livra ajutor umanitar civililor aflați în nevoie din nord-vestul Siriei, în plină cooperare și coordonare cu guvernul sirian pentru o perioadă de șase luni începând cu 13 iulie", a declarat Bassam Sabbagh, ambasadorul Siriei la Națiunile Unite (ONU), în faţa presei, joi (13 iulie), scrie Le Monde.

El a trimis o scrisoare în acest sens secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și Consiliului de Securitate. "Tocmai am primit scrisoarea și o studiem", a declarat pentru AFP Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres.

Un mecanism creat în 2014 a permis ONU să livreze ajutoare umanitare populațiilor din zonele rebele din nord-vestul Siriei, fără autorizația guvernului sirian, care a denunțat în mod regulat o încălcare a suveranității sale. Inițial, acesta prevedea patru puncte de trecere, dar după ani de presiune, în special din partea Moscovei, un aliat al regimului sirian, doar postul Bab Al-Hawa, între Turcia și Siria, rămăsese operațional și autorizarea acestuia fusese redusă la șase luni reînnoibile. Însă mecanismul a expirat luni, după ce Consiliul nu a reușit să-l prelungească, ceea ce a făcut ca punctul de trecere a frontierei să fie închis pentru camioanele ONU.

"Prioritatea este ca ajutorul să poată ajunge din nou, rapid, către oamenii care au nevoie de el – și apoi să-și asigure viitorul", a comentat, într-un comunicat, ambasadorul britanic Barbara Woodward, care prezidează Consiliul de Securitate, în iulie.

"Dar fără supravegherea ONU, controlul acestui colac de salvare este încredinţat omului responsabil de suferința poporului sirian", a deplâns ea, menționând că supravegherea prevăzută în rezoluția ONU respinsă marți permitea să se evite "deturnarea" ajutorului trimis.

Din cauza nevoilor și mai mari după cutremurele din februarie, ONU, agenții umanitari și majoritatea membrilor Consiliului au insistat asupra unei prelungiri cu cel puțin un an pentru a permite o mai bună planificare a ajutorului. În fața opoziției Rusiei, care cerea doar șase luni, un compromis de nouă luni a fost supus la votul Consiliului, marți. Compromis la care Rusia s-a opus, împiedicând adoptarea acestuia în ciuda unei mari majorități în favoarea propunerii.

De asemenea, Consiliul a respins în mare măsură un text rusesc concurent care prevedea o prelungire cu șase luni, dar a pus în discuție și sancțiunile occidentale impuse Siriei. Joi, ambasadorul sirian a catalogat respingerea rezoluției ruse drept un "obstacol", anunțând că guvernul său a decis să deschidă Bab Al-Hawa "în lumina intransigenței anumitor state membre ale Consiliului de Securitate și a persistenței acestora în a refuza introducerea unor îmbunătățiri reale" ale mecanismului de ajutor transfrontalier.

"Guvernul sirian subliniază încă o dată că Organizația Națiunilor Unite și reprezentanții și personalul său nu trebuie să comunice cu organizațiile și grupurile teroriste din nord-vestul Siriei", a insistat el, repetând un argument obișnuit al Damascului pentru a se opune mecanismului ONU.

Potrivit ONU, 4 milioane de oameni din nord-vestul Siriei, majoritatea femei și copii, au nevoie de asistență umanitară pentru a supraviețui după ani de conflict, șocuri economice, focare de boli și sărăcie în creștere, agravată de cutremure devastatoare. Mecanismul, care a expirat luni, ajuta 2,7 milioane de oameni în fiecare lună.

În ciuda acestei expirări, alte două puncte de trecere sunt încă operaționale, autorizate direct de președintele Bashar al-Assad după cutremurele din februarie. Dar punctul de frontieră Bab Al-Hawa asigură 85% din ajutorul umanitar ONU către zonele rebele.

Întrebat despre viitorul celor două puncte de trecere Bab Al-Salam și Bab Al-Raee, a căror autorizație expiră pe 13 august, ambasadorul sirian consideră că mai este "timp" pentru a evalua situația și a lua o decizie. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)