Femeia arestată în Wisconsin se numește Jessy Kurczewski, are 37 de ani și a fost inculpată pentru asasinarea prietenei sale și pentru furt. Ea a comis omorul în anul 2018, însă atunci a apărut în ipostaza de martor fiind vorba despre prietena care sesizase poliția că a găsit victima decedată. Numele femeii ucise nu a fost dat publicității de către poliție.

Derularea anchetei este deosebit de interesantă pentru orice instituție din lume care investighează crime și asasinate. Ca o primă observație trebuie subliniat că procurorul și polițiștii americani nu au lăsat dosarul într-un sertar nici după doi ani, nici după trei, abandonând ancheta și mulțumindu-se cu aparentul verdict de sinucidere.

Faptele incredibile s-au derulat în modul următor

Pe 3 octombrie 2018, Jessy Kurczewski a sunat la poliție sesizând că prietena ei era „inconștientă și nu respira”. La fața locului, salvatorii au găsit-o pe femeie în sufragerie, într-un fotoliu. Era inertă. Pe piept avea „o cantitate mare de medicamente zdrobite”, iar pe o farfurie aflată în stânga ei, era o cantitate mare din ceea ce păreau a fi tot medicamente zdrobite întotdeauna”, a relatat ABC News. Totul conducea spre ipoteza unei supradoze ingerată de femeie.

Medicii legiști s-au pus pe treabă și au analizat, după necropsia cadavrului, și substanțele prelevate. Rezultatul analizelor au parvenit anchetatorilor în ianuarie 2019.

Legiștii au descoperit că, în timp ce victima a luat într-adevăr o supradoză, ea a decedat în urma unei doze fatale de Tetrahidrozolină, componenta principală a picăturilor oftalmice.

S-a șters rapid ipoteza de posibilă sinucidere, iar dosarul s-a transformat într-unul de omucidere. Poliția a declarat la momentul respectiv că persoana care a comis crima a înscenat sinuciderea victimei.

Jessy Kurczewski a fost interogată pentru prima dată în iulie 2019. Ea a explicat că prietena folosea des, și era cunoscut acest lucru, picături oftalmice pe care le-a cumpărat în cantități mari. Polițiștii i-au spus că suspectează că sinuciderea e o înscenare și au întrebat-o dacă are vreun amestec. Jessy a negat. A susținut, în schimb, că prietena ei și-a înscenat ea însăși moartea. Kurczewski a declarat ulterior poliției că și-a văzut prietena bând picături pentru ochi cu vodcă înainte de tragedie, inclusiv cu o zi înainte de moartea sa.

Motivul pentru care Jessy și-a ucis prietena cu picături oftalmice

După multe ore de interogatorii și multe probe adunate, anchetatorii au făcut-o pe Jessy să recunoască totul. Ea a dat povestit că i-a dat prietenei ei o sticlă de apă în care a vărsat șase sticle de picături oftalmice. A spus, însă, că a făcut acest lucru numai după ce prietena ei i-a cerut-o.

„Kurczewski a declarat că ea și victima s-au certat pentru aceasta timp de o oră înainte ca Kurczewski să părăsească reședința în acea dimineață, și în cele din urmă a cedat și i-a dat sticla cu apă care conținea 6 flacoane de picături”, se afirmă în raportul de anchetă.

Totuți, în timpul investigației, ofițerii au descoperit în cele din urmă că Jessy Kurczewski a furat aproape 290.000 de dolari de la prietena ei înainte de moartea acesteia. Au aflat astfel mobilul asasinatului. Banii au fost utilizați în mare parte în jocurile de noroc de cazino și cheltuiți pe cadouri scumpe, inclusiv tratamente spa pentru prieteni și cunoștințe. Concluzia a fost clară: „Kurczewski a avut un motiv, o metodă și o oportunitate de a provoca intenționat moartea victimei”.

Ca urmare, în urmă cu o săptămână, Jessy a fost acuzată și arestată pentru că a otrăvit victima cu picături oftalmice și că a înscenat sinuciderea acesteia. Judecătorul a fixat o cauțiune de 1 milion de dolari, care însă nu a fost plătită.