Bătrânii, altă categorie afectată de migrație, vor fi ajutați cu ajutorul unui proiect al Asociației Alternative Sociale în parteneriat cu Fundația UniCredit.
Migraţia trece peste România ca un tsunami, lăsând in urmă cele mai neajutorate dintre fiinţe: copiii şi bătrânii. Despre orfanii migraţiei s-au scris zeci de pagini în ţară şi peste hotare, nimeni nu s-a gândit însă şi la vârstnici, aproape singurii statornici în oraşele mici şi la sat. Îşi duc zilele într-un du-te vino, de la poartă în casă şi înapoi, toropiţi în aşteptarea unui semn. Se bucură asemenea unor copii atunci când fiii lor îşi amintesc să-i sune. Bătrâneţea e o boală cu atât mai grea cu cât doctorii sunt departe. Cu inima sfâşiată de dor, bătrânii României, în casa cărora doar poştaşul cu pensia mai intră o dată pe lună, încearcă să-şi ducă cu demnitate viaţa, cu toate că uneori este imposibil.
Iar în contextul în care, potrivit previziunilor EUROSTAT numărul vârstinicilor se va dubla în următorii 50 de ani, acest lucru îi transformă pe bătrâni într-una dintre cele mai dezavantajate categorii. De aceea Asociaţia Alternative Sociale şi Fundaţia UniCredit în colaborare cu UniCredit Ţiriac Bank au lansat a doua etapă a proiectului „Migrations – România: O viaţă mai bună pentru vârstnici!”, prin care îşi propun să ajute 400 de bătrâni din judeţul Iaşi. În plus, 60 de specialişti în servicii sociale din Iaşi, Vaslui şi Botoşani vor fi instruiţi pentru a putea oferi ajutor specializat.
„În etapa anterioară a proiectului Migrations am observat că bătrânii sunt o categorie defavorizată, afectată de fenomenul migraţiei, chiar dacă nu au pe nimeni din familie care să fi plecat la muncă în străinătate. Pur şi simplu, populaţia activă din România e din ce în ce mai puţin numeroasă, astfel încât nu le mai poate susţine nevoile”, a declarat cu ocazia lansării proiectului Cătălin Luca, director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale.