Singurătatea, la fel de periculoasă ca și fumatul. Efectele grave ale izolării
- Antonia Hendrik
- 16 noiembrie 2023, 18:26
Singurătatea este o „problemă globală de sănătate publică”. OMS spune că singurătatea poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor precum fumatul a 15 țigări pe zi.
Singurătatea este o amenințare presantă pentru sănătatea globală. Efectele sale asupra mortalității sunt echivalente cu fumatul a 15 țigări pe zi, potrivit OMS. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății a creat o comisie internațională pentru singurătate. Comisia va condusă de Vivek Murthy, actualul „medic-şef” al SUA.
Singurătatea devine o preocupare la nivel mondial
Din echipă mai fac parte un trimis al Uniunii Africane, Chido Mpemba şi 11 activişti și miniștri. Dar şi Ralph Regenvanu, ministrul adaptării la schimbările climatice din Vanuatu. Ayuko Kato, ministru japonez responsabil cu măsurile pentru singurătate și izolare.
Decizia vine după ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul unei noi conștientizări a importanței problemei.
„Singurătatea transcende granițele și devine o problemă globală de sănătate publică care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării... Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau limite” a spus diplomata Chido Mpemba.
Singurătatea. Sursa foto: Pixabay
Izolarea este adesea considerată o problemă a țărilor dezvoltate
Riscurile pentru sănătate sunt la fel ca fumatul a 15 țigări pe zi și chiar mai mari decât cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică, potrivit lui Murthy.
Singurătatea este adesea considerată o problemă a țărilor dezvoltate, dar medicul-şef al SUA spune că un sfert dintre persoane în vârstă se confruntă cu izolarea socială iar datele sunt similare în toate regiunile lumii.
La adulţii în vârstă care suferă de singurătate există o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu 30% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.
Izolare. Sursa foto: Pixabay
Singurătatea poate distruge și viețile tinerilor
Între 5% și 15% dintre adolescenți sunt singuri, conform unor date, dar în realitate procentul este mult mai mare. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se confruntă cu singurătatea, comparativ cu 5,3% în Europa .
Tinerii care se confruntă cu singurătatea la școală au un risc mai mare de a renunţa la facultate. De asemenea, singurătatea poate duce la rezultate economice mai slabe. O persoană care se simte deconectată și nesprijinită la job poate avea performanţe inferioare.
În Africa, unde majoritatea populației este formată din tineri, provocările legate de pace, securitate și criza climatică, precum și nivelurile ridicate de șomaj, contribuie la izolarea socială.
„Aceste probleme nu afectează o singură țară... Singurătatea este o amenințare subevaluată pentru sănătatea publică”, mai spune Murthy.