În preajma Crăciunului, unii turişti care vizitează Oraşul Sfânt intră în criză religioasă şi ajung să se creadă Iisus sau Regele David.
Sezonul Crăciunului atrage un număr sporit de turişti spre Ierusalim, însă, pentru unii, o vizită în Oraşul Sfânt poate fi o experienţă atât de tulburătoare încât să declanşeze probleme psihice. Încărcătura religioasă a acestui oraş, sacru pentru creştini, evrei şi musulmani deopotrivă, este atât de mare încât unii încep să predice în plină stradă ori să strige în gura mare că sunt Iisus ori Regele David. Fenomenul este cunoscut drept „sindromul Ierusalim“, însă psihiatrii nu au reuşit să se pună de acord dacă el afectează oameni sănătoşi ori apare pe fondul unor psihoze preexistente, relevă Reuters.
Spre exemplu, în 2003, un american în vârstă de 19 ani a avut o viziune la Zidul Plângerii. „În mintea sa, zidul s-a deschis şi a apărut Mântuitorul, care i-a vorbit“, îşi aminteşte ghidul Avi Green. Tânărul a început să delireze şi a devenit violent, ceea ce a făcut necesară internarea sa.
Într-un alt caz, o turistă de 35 de ani ajunsese să se creadă Fecioara Maria. Femeia a ieşit din hotel învăluită într-un cearşaf, ţinându-le oamenilor predici despre păcat. Nici evreii nu sunt imuni. În urmă cu câţiva ani, o femeie de 60 de ani a luat-o razna şi a dispărut de la hotel. Ea a fost găsită abia a doua zi la mormântul Raşelei din Bethleem, unde ajunsese mergând singură pe jos, noaptea, cale de vreo 9 kilometri.
Problema este atât de serioasă încât poliţia din Ierusalim are o secţie specială care se ocupă de persoanele aflate în criză religioasă, iar la spitalele de specialitate există saloane rezervate. Anual, numărul celor internaţi este de 30-40, a declarat Gregory Katz, de la Centrul de sănătate mintală Kfar Shaul. EVOLUŢIE RAPIDĂ Delirul în şapte trepte Sindromul Ierusalim se manifestă în şapte stadii clinice, spune doctorul Gregory Katz. Stadiul 1 - Turistul afectat devine agitat, nervos şi tensionat Stadiul 2 - Persoana dă semne că vrea să se izoleze. Ghizii au fost avertizaţi să urmărească apariţia acestui simptom, căci, după acest stadiu, sindromul este ireversibil Stadiul 3 - Individul devine obsedat de ideea de curăţenie şi puritate, exagerând vizibil cu spălatul şi tăiatul unghiilor Stadiul 4 - Turistul se chinuieşte să-şi confecţioneze o togă, de regulă din lenjeria de la hotel Stadiul 5 - Persoana simte nevoia să cânte psalmi ori să recite versete din Biblie Stadiul 6 - Individul se duce spre unul dintre locurile sfinte ale Ierusalimului, de regulă Drumul Calvarului ori Zidul Plângerii Stadiul 7 - Bolnavul se apucă să predice în stradă, de o manieră confuză şi nerealistă.
Crizele psihotice durează câteva zile şi, în cele mai multe dintre cazuri, atunci când îşi revine, turistul nu are habar ce a făcut în timpul delirului mistic. În opinia experţilor, declanşarea crizei este favorizată de diferenţele de fus orar şi de oboseala acumulată pe parcursul călătoriei.