Sindromul care îi face pe oameni să vadă fețe rele. Sunt 75 de cazuri în toată lumea

Sindromul care îi face pe oameni să vadă fețe rele. Sunt 75 de cazuri în toată lumea Sursa Foto: arhiva EVZ

Un bărbat din Tennessee a fost diagnosticat cu prosopometamorfopsie, sau PMO. Aceasta este o boală neurologică extrem de rară care face ca fețele altor persoane să apară grav distorsionate.

Sindromul rar al „feței de demon" îi face pe oameni să vadă fețe rele

Un bărbat cu „sindromul feței de demon” a împărtășit modul tulburător în care îi vede pe ceilalți oameni. Viața lui Victor Sharrah este ca un „film de groază" după ce s-a confruntat cu prosopometamorfopsia, sau PMO, în ultimii trei ani.

El este una dintre cele doar 75 de persoane din lume cunoscute ca suferind de această afecțiune neurologică extrem de rară. Boala afectează zona creierului care se ocupă cu recunoașterea facială.

Americanul a declarat că simptomele au început pentru el în noiembrie 2021. Atunci s-a uitat la colegul său de cameră și a observat că acesta părea să aibă o „față de demon".

Ne puteți urmări și pe Google News

boală, creier

Boala este extrem de rară

Bărbatul în vârstă de 59 de ani a explicat că l-a văzut cu o gură larg deschisă, urechi alungite „ca de spiriduș”, nări mari și trăsături neobișnuite:

„M-am gândit: Ce am văzut? Parcă era ceva desprins dintr-un film din Star Trek, ca o față de demon", a spus acesta.

Iar când și-a dat seama că toți ceilalți „aveau fețele distorsionate", a început să se „sperie":

„Aveam de gând să mă internez", a spus el.

boală, creier

Bărbatul este capabil să recunoască persoanele

Publicată în revista The Lancet, cercetătorii au ajuns la concluzia că avea PMO după ce a vizitat un laborator universitar al Departamentului de Științe Psihologice și ale Creierului de la Dartmouth College.

Bărbatul a spus că aceste distorsiuni se prezentau de obicei sub forma unor trăsături faciale neobișnuite. Interesant este că el a raportat doar distorsiuni pe fețele oamenilor. Aceste diferențe nu au fost raportate atunci când privea obiecte precum mașini și case.

În plus, chiar și atunci când a văzut fețele cu aceste trăsături „demonice", el a fost în continuare capabil să recunoască cine erau.

„El nu a raportat nicio distorsiune atunci când a vizualizat imagini faciale pe un ecran sau pe hârtie", au spus cercetătorii.

Oamenii de știință nu sunt complet siguri cu privire la cauzele PMO. Cu toate acestea, persoanele care au suferit traumatisme craniene, accidente vasculare cerebrale, migrene și epilepsie le experimentează în mod obișnuit. Sharrah are antecedente de tulburare bipolară și a suferit, de asemenea, un traumatism cranian în 2007. De asemenea, a suferit o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon cu patru luni înainte de începerea simptomelor sale.