Sindromul care îi face pe oameni să mănânce hârtie, cretă sau săpun

Sindromul care îi face pe oameni să mănânce hârtie, cretă sau săpun Ronțăi stilouri? S-ar putea să ai sindromul Pica. Sursa Foto -Dreamstime

De la cretă la cauciucuri și lut, există o varietate de motive pentru care cei care suferă de sindromul pica tânjesc să mănânce produse nealimentare.

Sindromul Pica este o tulburare alimentară din cauza căreia o persoană mănâncă, în mod compulsiv, obiecte care nu sunt alimente și nu au nicio valoare sau scop nutrițional.

Sindromul poate provoca probleme majore dacă o persoană mănâncă ceva toxic sau periculos.

Sindromul Pica - pe cine afectează?

Pronunțată „PIKE-ah”, pica își ia numele de la o specie de pasăre, pițigoiul eurasiatic.  Această pasăre are reputația de a mânca obiecte neobișnuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pica i se poate întâmpla oricui, la orice vârstă, dar tinde să se întâmple la  trei grupuri specifice de persoane:

  • Copii mici, mai ales cei sub 6 ani.
  • Persoanele care sunt însărcinate.
  • Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate mintală, în special tulburarea de spectru autist, dizabilități intelectuale sau schizofrenie.

Un alt motiv este că sugarii și copiii mici bagă adesea lucruri în gură, ceea ce face parte din dezvoltarea lor normală. Acest tip de obicei dispare de  de la sine foarte repede.

Oamenii pot ajunge să consume obiecte toxice

Oamenii cu sindromul Pica pot mânca obiecte care le poate deteriora dinții. Consumul fireor de păr le poate bloca tractul digestiv, provocând obstrucții, ruperi sau alte daune. Se pot infecta cu paraziți de la consumul de argilă sau fecale.

Persoanele cu pica se simt adesea jenate sau rușinate de această afecțiune. Din cauza acestui lucru, persoanele cu această afecțiune nu caută adesea tratament. Lipsa unui tratament îi poate face pe cei afectați să sufere de anemie (fier scăzut), ascarioză (infecție cu limbrici), constipație, de intoxicație cu plumb, obstrucție/blocare a intestinului subțire și a intestinului gros. Există riscul de înec sau de contaminare cu bacterii periculoase.

Majoritatea persoanelor cu sindromul pica consumă cenușă, pudră de bebeluși sau de talc, creăt, cărbune, tutun, argilă, pământ, zat de cafea, coji de ouă, fecale, fire de păr, sfori, gheață, hârtie, hrana pentru animale de companie, săpun etc.

 

 

 

 

 

 

Ronțăi hârtie? S-ar putea să ai sindromul Pica. Sursa Foto - Dreamstime

 

Există un leac pentru Pica?

Pica este o afecțiune psihică care durează toată viața, deoarece nu este considerată vindecabilă. Persoanele care își opresc comportamentul, fie prin tratament, fie pe cont propriu, sunt considerate „în remisie” atâta timp cât nu își reiau comportamentul.

Faza critică a sindromului dispare foarte frecvent de la sine la copii și la persoanele care sunt însărcinate, scrie Cleveland Clinic.

Dacă aveți pica, trebuie să apelați la medici specialiști care vă pot îndruma.