Evenimentul Zilei > Actualitate > Sindicatele din industria alimentară cer măsuri de protecție
Sindicatele din industria alimentară cer măsuri de protecție

Sindicatele din industria alimentară cer măsuri de protecție

Sindalimenta - Federaţia Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară solicită Guvernului să ia măsuri pentru susținerea industriei alimentare, în perioada următoare, când se așteaptă ca multe firme să-și reducă producția. Federația solicită suspendarea proiectelor finanțate din fonduri europene ale căror beneficiari sunt IMM-urile nou înființate, startup-uri.

Reprezentanții Federației Sindalimenta atrag atenția că asemenea măsuri adoptate la nivel guvernamental sunt necesare pentru a împiedica situațiile în care anumiți producători de alimente își vor închide porțile din cauza unor angajați care au contactat coronavirusul.  El a atras atenția că deocamdată companiile din industria alimentară își facă propriile reguli de combatere a contaminării, însă este nevoie de un plan integrat de prevenție, care să fie aplicat în mod unitar.

„Deocamdată companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plan integrat, la nivel naţional, de prevenţie. Sunt încă multe întrebări la care anteprenorii din industria alimentară aşteaptă răspunsuri din parte guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puţin de suferit”, se arată în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, Sindalimenta solicită solicită suspendarea proiectelor finanțate din fonduri europene și a contractelor de subvenție pentru startup-uri. O asemenea măsură ar trebui adoptată pe perioada pandemiei de coronavirus pentru a evita falimentarea acestor întreprinderi nou-înființate.

„Vorbim aici de startup-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, productie de alimente, restaurante, activitati muzeistice, afterschool-uri, saloane de infrumusetare, cosmetica, etc. şi care acum nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus”, a arătat Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Sindalimenta a adresat această solicitare Ministerului Fondurilor Europene, Autorităţii de Management și Ministerului Finanțelor Publice, care derulează programe de finanțare și susținere a IMM-urilor prin scheme de ajutor de minimis.